Две силни земетресения разтърсиха най-южната провинция Хатай в Турция вчера, само две седмици след силните трусове в региона, съобщиха от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), цитирани от Нова.

Първият трус с магнитуд 6,4 е станал около 20:04 ч. местно време в окръг Дефне в Хатай, а другият – три минути по-късно, с епицентър в град Самандаг в Хатай, със сила 5,8 по Рихтер.

Първото земетресение е регистрирано на дълбочина от 16,7 км, а второто – на 7 км. И двете са усетени в околните райони, съобщава Анадолската агенция. Свидетели разказват, че са чули рухването на сгради.

Трима души са загинали, 213 са ранени,

предаде Анадолската агенция, като се позова на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса. По информация на CNN Turk една жена е загинала в Самандаг. Четирима души пък са били затрупани там.

Данните са за 42 ранени в Сирия.

AFAD издаде предупреждения, с които призовава гражданите да избягват крайбрежните райони като предпазна мярка срещу риск от повишаване на морското равнище. Земетресението е усетено в Кипър и Сирия.

Първите проверки на службите показаха, че ситуацията с пострадалите от предишните трусове е нормална.

„Казаха, че е 6,4. Почувствах го дори по-силно. Трудно беше да стоиш прав. Но в лагера с палатките всичко беше ОК. Нямаше пострадали”, разказва свидетел.

Властите ще изчакат изгрева на слънцето, за по-обстойни проверки, както и за систематизиране на информацията за пострадали и евентуални жертви.

На 6 февруари трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер удариха Турция.