Ситуацията е критична, изправили сме се пред обща заплаха и затова е нужно общо действие. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на среща със съсловни и пациентски организации, на която присъстващите отправиха общо послание да се ваксинираме и да спазваме мерките, за да се справим с пандемията.

Това е най-тежката вълна досега, този вариант на вируса се оказа и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще бъдат критични, заяви министърът. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на всички нас, подчерта Кацаров.

По думите му имало е различия между отделните организации, но за пандемията всички са на едно мнение – че трябва да сме отговорни, да се ваксинираме, да спазваме социална дистанция. Пазете се, за да пазите и нас, подчертаха те.

Около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но над 35 хил. сестри вече не достигат в системата, подчерта Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи.

Загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията, благодарение на грешните послания, давани и от наши колеги, това не може да продължава повече, заяви д-р Николай Шарков от Зъболекарския съюз.

Според проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз  може би и информираното съгласие е повлияло до известна степен негативно.

Страхът се бори със знание, това знание трябва да се предостави по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници, каза тя.

Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че не всеки, който се различава по мнение, е “Галилео Галилей на нашия свят”.

Маджаров каза, че никой не лежи в болниците фиктивно и за съжаление много често хората умират и от усложненията от вируса. Той призова да загърбим конспиративните теории.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, посочи, че България се е провалила с ваксините. По-добрият вариант е да си признаем една грешка и да се опитаме да я поправим. Дано тези, които се колебаят, да не разбират по трудния начин, че няма конспирация. За Бога братя, ваксинирайте се, заяви Хасърджиев.

Особено възрастните хора, хората с хронични заболявания – не се колебайте, няма за кога, посочи още той.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП заяви, че хитреците, които са си направили фалшиви сертификати, сега питат как да се ваксинират.

В края на срещата всички присъстващи символно се изправиха и се хванаха за ръце.