С по 3 години и 4 месеца „Лишаване от свобода“ Окръжен съд Монтана наказа подсъдимите Г. М. И. и Е. М. И, извършили  грабеж на парични средства от мъж  с увреждания.

Според обвинителния акт братята Г. М. И./39 г./  и Е. М. И. /29 г./ от село Сливовик през нощта на 23  март 2020 г. в село Славотин отнели от  52 годишния С. Л. А.  80 лева като влезли със сила в дома му и го ударили с юмрук в главата.  Средствата са били получени предишния ден от  ограбения мъж като социална помощ за транспорт на хора с увреждания. Деянието е било извършено в условията на опасен рецидив, тъй като двамата са многократно осъждани  на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер –  Г. М. И. – 20 пъти, а Е. М. И. – 4 пъти. Пред съда подсъдимите  се признаха за виновни, признаха изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и заявиха, че желаят делото да се разгледа при условията на съкратеното съдебно следствие  без да се събират  други доказателства в съдебната фаза. В този случай според Наказателно-процесуалния кодекс, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил, с 1/3.

След като се запозна  и анализира всички доказателства по делото, съдът произнесе присъди от по 3 години и 4 месеца затвор при първоначален „строг режим“ за Г. М. И. и Е. М. И.  Съдът приспадна от така наложените наказания времето от задържането под стража на двамата  до влизането на присъдата в сила. Г и Е. М. И. ще платят и по 406 лева разноски по досъдебното производство по сметка на ОД на МВР – Монтана.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.