На Светъл четвъртък от Светлата седмица се благославят светите апостоли Йоан и Яков. Яков и Йоан били рибари подобно на баща си. Те били сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Когато той ги поканил да го последват, двамата веднага оставили рибарския си занаят и тръгнали с него. След време Исус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния и поривист характер.

Според народните вярвания обаче този ден е наречен „лош“. Това е вторият ден от седемте четвъртъка до Спасовден и му се отдавало особено внимание. Дедите и бабите ни не трябвало да вършат никаква домакинска и полска работа – да не впрягат добитък, да не перат и простират бели дрехи. Вярвали, че ако го направят, ще пострада реколтата, защото ще бъдат ударени от градушка.

На този ден в Стрелча се провежда един от най-интересните обичаи – “Търкаляне на яйца”. В местността “Света Петка”, където има параклис се събират хора. Великденските боядисани яйца се търкалят от върха на могилата, а поверието е, че ако яйцето не се счупи, здраве ще съпътства цялото семейство през годината.
Обичаят символизира сплотеността и разбирателството в семейството. На този ден е прието да се носят козунаци и великденски сладки, които да се раздават между дошлите хора. В параклиса се палят свещи за здраве, а свещениците раздават светена вода.

Другият интересен факт е, че такъв обичай има на много света по света. Правят го дори в Съединените щати.