Девет месеца след  зверското убийство на Андреа от Галиче делото бе отстрочено поради жалба от защитата на подсъдимия срещу процедурата, по която ще се проведе то.

Шиканира ли защитата на Алек Олегов процеса?

По казуса трябва да се произнесе Софийският апелативен съд, където се намира жалбата в момента. Изпратена е там на 11-ти септември.

Защитата на Олегов иска делото да бъде разгледано по съкратената процедура, но това на практика е невъзможно, защото процедурата бе отменена от НПК.

Тоест при умишлени убийства не може да се използва тази възможност.

Въпросът тук е, дали адвокатът на призналия жестокото зверство умишлено протака процеса, или просто не е информиран за промените в закона?

Кратки подробности съобщи ПР-ът на Окръжен съд – Враца Даниела Хитова

Защитата на призналия жестокото деяние Алекс Олегов обжалва отказа на Врачанския окръжен съд да разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие.

Доживотна присъда за жестокия убиец поискаха протестиращите роднини, близки, приятели и граждани.

Въпреки че делото е отсрочено, те се събраха пред съда във Враца тази сутрин на мирен протест.

Оскърбени сме, защото държавата и законите защитават убийците, а не добрите хора… Ние нямаме права!

След преживения ужас цялото семейство е на лекарства, мъката ни е огромна”, сподели Надежда Руменова, роднина на Андреа.

Цялото дело е изискано и е в Апелативния съд, а от магистратите там зависи дали процесът ще бъде отсрочван до безкрайност, или ще бъде постигната справедливост.

Румен Руменов, брат на Андреа

Чувстваме се ужасно! Не можем да свикнем с болката след смъртта на Андреа, не можем да се съвземем. Искаме поне някаква справедливост, но дори и най-голямата присъда да му дадат, болката ни ще си остане за цял живот.

Андреа няма да се върне, но искаме справедливост, за да намери покой.“, сподели брат й пред “Зов нюз”.

Със сълзи на очи, бащата на жестоко убитото момиче сподели, че той е осъденият на доживотна присъда без право на помилване.

Никога повече няма да усетя щастие през моя живот. Случи ми се най-тежкото, което може да се случи на човек! Ако мога да върна детето си, бих дал на момента живота си. Жив бих влязъл в гроба аз, ако можех да върна Андреа!”

Докато траеше протеста съдът остана мълчалив. Сякаш от сградата на Съдебната палата нито влизаше, нито излизаше някой. Оглушително мълчание.

Зловещо е убийството на 18-годишната Андреа от Галиче.

Припомняме, че животът на младото момиче е угаснал по възможно най-ужасния начин – в страх, болка, страдание и унижение…

Заради ненавършено пълнолетие, присъдата на Аксел може да бъде от 5 до 12 години.

Шокиращите подробности по случая разкриха разследващите органи.

Вечерта на безмилостния убиец Аксел започнала както обичайно. Той вечерял при баба си, която живее на същата улица, в близост до къщата на Андреа.

След като се нахранил, той излязъл, но минавайки покрай дома на момичето забелязал, че прозорецът на стаята й свети.

Тогава Аксел решил да отиде при нея, защото … я харесвал отдавна.

Така в 1 след полунощ зловещият убиец се озовал в двора на къщата й.

Външната порта била отключена. Насилникът влязъл, видял стол на двора, взел го, доближил го до прозореца и се качил на него, за да види кой е в стаята.

Виждайки, че Андреа е сама и спи на светната лампа, извергът отишъл до входната врата на къщата.

Установил, че  е заключена и воден от първичния си нагон започнал да търси друго място, за да влезе при спящото и нищо неподозиращо момиче.

Така забелязал отворен прозорец на мазата. Влязъл от там.

В избата видял метална пръчка, която взел, за да сплаши жертвата си.

Качил се на етажа и отишъл направо до вратата на стаята.

Пред разследващите, Аксел твърди, че знаел разположението в къщата на Андреа.

Според него бил там преди време с компания, но не е изключена и вероятността да е наблюдавал жертвата си и просто да е изчаквал удобния момент.

Андреа спяла, когато Аксел нахлул в стаята.

Той я събудил и й предложил да осъществят полов акт.

Момичето се опитало да се обади по телефона на свой роднина, но никой не й отговорил.

Тогава Андреа започнала да вика за помощ, но това вбесило още повече безмилостния Аксел и той я ударил с металната пръчка по главата.

Андреа паднала на леглото, а убиецът започнал да я души, докато престанала да проявява признаци на живот. Тогава той разкъсал дрехите й, и я изнасилил.

След като свършил мръсното си дело, Аксел видял, че в стаята има кухненски нож и решил за по-сигурно да пререже  гърлото на поруганото момиче.

Било го страх, че може да е жива и да разкаже за случилото се.

Аксел я намушкал неколкократно в областта на шията и след това я заклал.

Виждайки мокри кърпи в стаята, той почистил ръцете си и ножа.

Огледал стаята и попаднал на портмонето на пострадалата, в него имало около 250 лв.

Взел го със себе си, заедно с увития в мокрите кърпи нож.

Напуснал местопрестъплението по същия път, по който бил дошъл, и тръгнал към дома си.

По пътя изхвърлил ножа, прибрал се, преброил парите от портмонето, а него изхвърлил в кладенеца на двора на къщата си. Това се е случило около 01.30 ч.

Половин час по-късно в дома му дошъл негов братовчед, който нощувал в тях.

Пред разследващите, той разказал, че по обвиняемия нямало следи от кръв, нито той самият му е казал за извършеното от него.

Казал само, че дрехите му били мръсни.

На сутринта извергът Аксел не проявявал разкаяние от мръсното си дело.

Напротив, решил да отиде до магазина в селото, за да си купи дънки, ръкавици и тон колона.

Малко по- късно се разходил и до Бяла Слатина, за да  си купил таблет.

Същия ден, следобед, обаче бил заловен от органите на МВР.

До момента по случая със зловещото убийство на Андреа са извършени множество процесуални действия и два огледа.

 

Има претърсвания в къщата, където той живее и в къщата на баба му. В къщата на бабата не е намерено нищо, но в неговата къща са намерени и иззети дрехите и обувките, с които е бил, когато той е извършил зверското насилие.

Проведен е следствен експеримент, при който Аксел е показал механизма за проникване в къщата на Андреа и къде е изхвърлил ножа. Ножът и мокрите кърпи са намерени и са дадени за експертиза.

Иззети са множество следи, взет е влагалищен секрет от убитата и вече е доказано, че семенната течност принадлежи на убиеца.

Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Според нея става ясно, че смъртта е настъпила от кръвозагуба. Все още се разпитват свидетели и предстои да  бъде изваден портфейла на Андреа от кладенеца.

Аксел Олеков е привлечен като обвиняем по чл. 115, с оглед на това, че все още не са получени заключенията на експертизите. Работно обвинение е направено с цел той да бъде задържан за 72 часа и да му бъде искана мярка за неотклонение “задържане под стража”.

В последствие ще бъде привлечен за по-тежко престъпление, по член 116 от Наказателния кодекс, а именно убийство, извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и убийство с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление.

За такова деяние предвиденото в Наказателния кодекс наказание е доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Но Аксел е непълнолетен, което след прилагане на разпоредбата на чл. 63 ал.2 от Наказателния кодекс се редуцира наказанието от 5 до 12 години лишаване от свобода.

Т. е. 12 години е максималното наказание, което се предвижда в Наказателния кодекс за такова престъпление, извършено от непълнолетен.

Аксел е криминално проявен, през 2018г. той е извършил хулиганство, за което е наказан с пробация и в последствие лека телесна повреда на полицай по хулигански подбуди, за която е осъден 3 години условно. Убиецът е учил само до първи клас.