Д-р Георги Савков, управител на Многопрофилна болница за активно лечение “Св. Николай Чудотворец” в Лом е освободен предсрочно от поста си след заседание на местния парламент.

Докладната записка е внесена от кмета на общината д-р Георги Гаврилов, като мотивите за това са становище на Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно отнемане на имущество /КПКОНПИ/, която установява конфликт на интереси по отношение на д-р Савков.

За временно управляващ на общинското лечебно заведение, до провеждането на нов конкурс за управител, е назначен д-р Ивайло Христов.

За проблемите в болницата в Лом, “Зов нюз” алармира още от 2017г. 

Шуробаджанащина и врътка с цианкалий в ломската болница

18-10-2017

Странни неща се случват в потъващата във финансово блато ломска болница. След като местните сенатори  поискаха „главата” на медицинския управител, той отиде на почивка в Италия и остави съветници и граждани да разсъждават сами върху лошия мениджмънт и шуробаджанашките назначения !

генерал агрохимикали

„Зов нюз” отново ще се опита да повдигне завесата около кацата с цианкалий, ремонта на бомбоубежището за 52 000 лв.и пр.

Разговаряхме с д-р Савков, управител на МБАЛ “Св. Чудотворец” и с неговия заместник Витали Илиев.

Като виновник за отрицателния счетоводен баланс Савков посочи лошата система на здравеопазване, но тук не може да не цитираме отговора на министъра на здравеопазването, който подчерта публично, че вина за пропадането на общинското здравеопазване има единствено лошото управление от страна на болницата и страна на ообщината.

На въпрос истина ли е това, че д-р Савков е назначил своята съпруга /специалист- офталмолог/ в Акушеро -гинекологично отделение, той не отрече за назначението, но каза че съпругата му работи към Хирургично отделение, защото там има право да разкрива сектори. Тоест има разкрит сектор от д-р Савкоов по очни болести към хирургията в МБЛ „Св. Чудотворец”. Проверка на „Зов нюз” показа обаче, че съпругата на управителя на болницата наистина е била назначена на граждански договор към АГО, като сумата е достигала 1200 лв.

Как се утилизира каца с цианкалий и се чисти бомбоубежище  за 52 бона

Каца с цианкалий запечатена по надлежния ред, останала в ломската болница преди ерата на високите технологии. От 2012 година до днес никой не се сеща за кацата, но точно в момента, когато финасовото състояние на болницата не е добро идва време на кацата с цианкалий и ремонт на два декара бомбоубежище за над 50 000 лв. Оказва се, че фирмата с която лечебното заведение има договор за извозване на опасните отпадъци и химикали, не може да извози кацата с отровата и е наета друга фирма. Д-р Савков не съобщи името на фирмата с която има сключен договор, но не спести името на другата която е „спасила” хората от цианкалия.

Директорът на болницата не успя да си спомни сумата платена само за тази услуга, като подчерта пред наш репортер, че тези пари са сбор от няколко дейности.  Парите са били похарчени за материали за водопровод, кабели, осветление и подобни дейности.

На финла на нашия разговор Савков спомена, че въпреки отрицателния счетоводен резултат, болницата стои много добре финансово и няма място за притеснения. Припомняме обаче, че нито един от съветниците не е видял финансовите документи, които доказват точно тези отговори.

Населението на Лом е притихнало и притеснено споделя, че проблем е най-вече качеството на услугите които получава. Често коментарите във форумите звучат направо зловещо. Хората се страхуват да не изпаднат в ситуация, когато те или техни близки ще трябва да се възползват от услугите на частните линейки. Тук идва въпросът, след като болницата е в такова добро финансово състояние, защо до този момент не се е снабдила със собствена линейка, или не е потърсила дарители, които обикновено са доста щетри към болниците в най-бедния регион на Европа…

Потърсихме и заместник управителя д-р Витали Илиев, за да го попитаме за тези над 90 000 лв. похарчени за ремонт на техниката в болницата.

„Преди три години, по европейска програма за около три милиона ние оборудвахме изцяло болницата с нова техника. Скенер за 1 млн., или горе долу в този диапазон, образната диагностика изцяло, нови апарати за  хемодиализа, стерилизатори  и много други.

Техният ремонт става след възникване на проблем в апаратите. Едногодишният гратисен период изтече, след което по обществена поръчка фирми се явиха и подписаха договори за месечно обслужване на апаратите.”, каза д-р Илиев.

Относно намаляването на заплатите на лекарите и персонала и д-р Илиев посочи комплексния проблем започващ от здравната каса и свършващ с неосигурените болни, които в Лом били преобладаващи според него.

Очна докторка с протекции лекува в Гинекологично отделение на болницата в Лом

20-10-2017

  Съпругата на управителя на Ломската болница “Св. Николай Чудотворец” работи в “Акушеро -гинекологично отделение”, показа проверка на “Зов нюз”. Дали има конфликт на интереси или не, това ще каже принципалът на болницата – Общинския съвет на Лом.

По – интересното обаче е, какво точно лекува очен лекар в Гинекологично отделение?

Припомняме, че преди няколко дни пред репортер на “Зов нюз” д-р Савков каза че съпругата му работи към “Хирургично отделение”, защото управителят има право да разкрива сектори към това отделение. Тоест има специално разкрит сектор за съпругата на шефа.

“Зов нюз” разполага с графика на отделение АГО за този месец, лично утвърден от Савков, от който ясно личи, че неговата съпруга д-р Цвете Савкова дава дежурства именно там. Графикът е залепен на вратата на отделението и може да се види там.

Създалата се ситуация хвърля съмнение и върху отчета на д-р Савков, както и върху това, дали наистина 52 000 лв. от бюджета на болницата са били похарчени за утилизиране на каца с цианкалий и ремонт на бомбоубежище. Дали онези над 90 бона наистина са дадени за ремонт на медицинска техника закупена само преди няколко години по проект… и още много други въпросителни.

Тук ще припомним, че Ломската болница отново под управлението на Савков стана известна в цяла България с рекордния брой пациенти приети по клинична по клинична пътека №129 “Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма” . За пример , през  2013 г. са отчетени само1882 такива случая за цялата страна, като  65  от тях са в Лом. На следващата година пациентите приети в състояние “кома” вече нарастват на 133, като за сравнение в цяла Бургаска област са регистрирани два пъти по-малко случаи на хора приети с тази диагноза. Днес, три години по-късно въображението на управленския екип на болницата съвсем се е развихрило и вече утилизира каци с цианкалий хартисали от времето, когато “лабораториите са правели всички химикали сами”, каквото и да означава това. Факт е, че  през годините всичките скандали свързани с МБАЛ “Св.Николай Чудотворец” добили широк обществен отзвук са се случили при управлението на Савков.

Скандално! Д-р Савков развъртя теслата, факт са първите уволнения в Ломската болница

06-11-2017   След като общинските съветници от ГЕРБ начело с кметицата Пенкова спасиха поста на д-р Савков, вече са факт и първите уволнения.

Няколко дни след извънредната сесия на ОБС Лом, на която гласовете „въздържал” се оставиха Савков на ръководния пост, той уволни свой служител от поста охранител. Човекът останал без хляб е близък на сестрата на една от съветничките поискала прекратяването на договора на Савков.

Следващата жертва е дългогодишна служителка в администрацията на МБАЛ „Св.Николай Чудотворец”.  Това е Людмила Николова, която работи в болницата от 16.11.1998г. на длъжността касиер-счетоводител. Жената е освободена по член 328, алинея 1.6, а именно смяна на  изискванията за работното място в трудовата характеристика.  Николова има икономическо образование степен бакалавър, завършила е Стопанската академия в Свищов и до този момент е изпълнявала съвестно своите трудови дейности.  Според промяната в длъжностната характеристика, дошла след сесията на общинския съвет, тази длъжност вече изисква икономическо образование степен магистър със специалност „Мениджмънт”.  Николова е уведомена в края на работния ден, че след 19 години работа в болницата, вече няма достатъчно образование да изпълнява служебните си задължения. Случайно или не на нейното място още  на следващия ден е назначена нейна колежка, която отговаря точно на новата трудова характеристика. Въпросната служителка е в много добри отношения с управителя на болницата д-р Савков и е работила в унисон с него по обществените поръчки и договорите с доставчици на болницата. Може би тя ще бъде компетентна да отговори на „Зов нюз”, как утилизиране на каца с цианкалий и чистене на бомбоубежище струват 52 000лв. , ако изобщо е имало такава каца и толкова мащабно почистване, защото никой до този момент не е видял документите за това?!

Парадоксално, но главната счетоводителка на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” е със средно образование. Това означава, че тя няма право да съставя и заверява месечните финансови отчети на болницата, което от своя страна дава отговор на въпроса, защо са плащани по 2 700лв. на месец на съставителката и заверителката на отчетите г-жа Антова, която по принцип работи на трудов договор в болница в София…

Ние пък от своя страна питаме д-р Савков, ще промени ли и трудовата характеристика на главната счетоводителка, за да не плаща болницата огромни суми и то за неща, които всеки счетоводител със степен магистър и достатъчно години трудов стаж би могъл да изготви?

 

Д-р Людмил Кирилов е завършил медицина в София, има призната специалност  „Пневмология и фтизиатрия”.  Общински съветник и член на комисиите по „Здравеопазване” и „Конфликт на интереси” в ОБС – Лом

Мария Димитрова

27.10.2017 г.

Д-р Кирилов има ли наистина проблем в болница „Св.Николай Чудотворец”- Лом?

В болницата в Лом има проблем и за съжаление той се задълбочава с времето, защото както е видно и от одита, който е извършен и от одитора на общината. Изводите, които са направени са много тревожни, а те са следните: намалени приходи-увеличени разходи, намален среден престой в болницата , намалена използваемост на леглата, намаление на общо пролежани легло дни, намален брой на преминали болни, намален брой на хемодиализни процедури, намален брой издадени решения на ТЕЛК, намален брой физиотерапевтични процедури, намален медицински персонал, намалени възнаграждения.  За сметка на това са увеличени разходите за външни услуги, увеличени разходи за материали. Паричните потоци намаляват със  119 000 лв. , загубата е в размер на 341 000лв. и това е само за първото полугодие на 2017г. , а тази тенденция е устойчива вече от няколко години.  Това се случва под управлението на  ръководство, което беше четири години временно и то в нарушение на закона за лечебните заведения и не се провеждаше конкурс, а от една година същото това управление вече е узаконено чрез конкурс.  През тези пет години отчетите са все такива и всяка година те стават все по-лоши и по-лоши.  Страхувам се, че сме преминали точката, от която няма връщане назад.

Според вас проблема свързан ли е с мениджмънта на болницата, или е заради системата на здравеопазване по принцип, както казва д-р Савков?

Това, което д-р Савков казва са обективни причини, но те не са толкова важни или съществени. Управлението е основната причина и това, че се източва болницата. Тези оправдания за лимити или неразплатени от касата пари са смешни, малки суми. Кое е пречило на д-р Савков да достигне лимита? Това са „оправдания”, защото икономическия анализ показва други неща, а именно, че вина за състоянието на болницата носи лошото управление.

Има ли фрапиращи плащания към лица назначени по граждански договори в болницата?

По член 73 ал. 1  от Закона за доходите на физическите лица за изплатени доходи на физически лица по граждански договори за миналата година броя лица, за които е подадена тази справка към НАП са 42. Някои от тях са получили фрапиращи суми.  Така наречената дистанционна счетоводителка, която иначе работи в болница „Шейново” г-жа Антова е получила най-много  33 000 лв. за годината, върху които е платен данък в размер на 2 472лв. Друга голяма сума, която ми прави впечатление е на Бойчо Тодоров Мошев, не го познавам, но доколкото зная е хирург в МВР Болница и приятел на д-р Савков са 20 680 лв. Може и да е оперирал този доктор, не съм бил там, но ми прави впечатление сумата, върху която са платени данъци в размер на 1 476лв. На доктор по анестезиология от Белоградчик са изплатени 9 736лв. Управителят на ДКЦ1, който е и началник на отделението по „Реанимация и анестезиология” са му платени някакви 4 000лв., 9 100 лв. са платени на неврохирург Нурфет Алилски, не го познавам, не знам в коя болница работи, на съдов хирург, който идва и в ДКЦ по някакъв договор Илиян Петров са платени 4 550лв. ,също не зная за какво. Платени са някакви 7 080 на Георги Гаврилов, който е общински съветник от ГЕРБ и е председател на постоянната комисия по Здравеопазване и контрол на общинските лечебни заведения. Чудно защо пък на него са платени!

Можем ли да кажем, че има ли конфликт на интереси и д-р Гаврилов трябва да си даде отвод от предстоящата сесия на която ще се обсъжда и гласува предрочното освобождаване на д-р Савков?

По силата на чл. 37 от Закона за местно самоуправление това си е конфликт на интереси, има и други, които са в конфликт на интереси, това са общински съветници, които имат договори за доставка  с болницата. Те също би трябвало да си дадат отвод, има и братовчеди на д-р Савков. Те са предупредени и знаят това, ако участват в разискванията  и гласуването на което нямат право аз ще сигнализирам прокуратурата.

Смятате ли наистина, че утилизирането на каца с цианкалий и почистването на складове може да струва 52 000лв.?

Ако знаете ние доскоро имахме връзка със Швейцария има и Българо-швейцарско дружество в Лом, които неимоверно много ни помогнаха. Ние бяхме почистили тези складове, защото знаете швейцарците обичат реда и чистотата. Сега междувременно, какви боклуци  са се събрали не знам. Цианкалий никога не е имало в болницата, освен това за събирането на опасните отпадъци бяха създадени две специални помещения, които се заключваха. Така че не знам междувременно в така нареченото бомбоубежище колко боклук е събран. Но колкото и да е никога не може да струва 52 000 лв. Тази сума ми звучи невероятно и те имат договор  с фирма, доколкото знам за подръжка на двора. Такава фирма никога досега не сме имали и двора си е бил поддържан добре.  Има достатъчно налични възможности.

На база документите, които сте разгледал има ли основание за съмнения за злоупотреби, всъщност  Вие бяха ри предоставени навреме тези документи?

Документите бяха представени в последния момент. В петък, в края на работния ден. Така че за извънредното заседание не можах да се запозная с тях, а аз бях поискал  много неща. Тази папка, която бях поискал изчезна, няма я. Имаше някаква папка в общински съвет, като я потърсих после за да я чета, тя беше изчезнала и до момента я няма. Също така не знам какво е имало вътре.

Нормално ли е лекар със специалност очни болести да дава дежурства в отделение по „Акушерство и гинекология”?

Това не е нормално, освен това съответната колежка има трудов договор с АГО доколкото знам за над 900 лв. заплата, освен това работи и в ТЕЛК като очен специалист и работи на очен кабинет към ДКЦ1. Дай боже всекиму както се казва. В АГО има неонатолог, който идва, за някаква минимална сума – 1 180 лв. за годината платени.

Според наша информация трима уролози работят в болницата в Лом, съществува ли такова отделение?

Никога не е имало такова отделение, защото не отговаряме на изискванията. Преди много години е имало сектор.

Единият уролог е от Кърджали – Деян Дичев, но урологичните операции ги извършва д-р Тони Блажев от Видин. Опитах се да се свържа с тях, но не успях. Имате ли Вие някаква информация?

Не знам, не ги познавам и освен това ги няма в списъка от 42-ма души, който е пред мен с гражданските трудови договори. Може би са на постоянни трудови договори.

Има ли шанс за болницата в Лом?

Според мен има шанс за болницата, поне може да се стопира този устойчив тренд надолу, за който говорихме в началото и който е от пет години насам. Трябва обаче да бъдат прекратени договорите за управление предстрочно и да се изчисти болницата от  хора, които не работят в нейн интерес и в интерес на ломчани.