Започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотици.

Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг заедно с министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната „Пътна полиция“ Тенчо Тенев.

Брифингът е по повод на тежката катастрофа, случила се преди ден в София.

„Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено тези, които шофират под въздействието на наркотични вещества. Война на всички, които имат агресивно поведение на пътя”, обяви още премиерът в оставка.

„Никой не трябва да е над закон а в България“, категоричен е Петков.

По повод тежката катастрофа министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че има достатъчно данни за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР.

“Ще излседваме в детайли шофьорската история на този човек. Отеделно събираме материлаи и по друго досъдебно производство срещу него“, каза още Рашков.

Той потвърди, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 г. Въпреки това, от тогава до фаталната вечер на инцидента на бул. “Черни връх”, е шофирал ралични МПС-та.

“Предприемани са десетки действия на МВР срещу него, включително са изпращани материали в прокуратурата”, съобщи силовият министър в оставка.

Той каза още, че е разпоредил група от служители на различни звена в МВР да проверяват всички случаи, свързани със Семерджиев.

„Те са десетки за изминалите 16 години. Трябва да установим какво отношение е взето спрямо него”, подчерта Рашков.

„Имаме безспорни данни, че се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. С този документ той се е представял при няколко проверки – при едната е избягал. Този документ, макар и фалшив, е останал в ръцете на полицейските служители”, добави Рашков.