Днес ще се проведе Разпоредителното заседание по делото на зловещия убиец от с. Осен.

След приключено разследване, Окръжна прокуратура – Враца внесе в съда обвинителен акт срещу Румен Райков от с. Осен за извършено от него престъпление по чл. 199, ал.2, т.1, вр. чл. 198, ал.1 НК – грабеж, придружен с телесна повреда, от която е последвала смърт.

Припомняме, че следобеда на 21.01.2019 год. обвиняемият Райков отишъл при своя съселянин Георги Велчов. Намерил го в  двора на къщата  му и започнал разговор с него.

Двамата мъже били забелязани от тяхна съседка, на която направило впечатление, че Велчов е притеснен и се опитва да избута  обвиняемия  навън от двора.

Тогава Румен  хванал мъжа с две ръце за дрехите, завъртял го и го блъснал в стената на къщата.

От удара Георги паднал на земята, но обвиняемият започнал да му нанася удари с ръце и крака в областта на главата.

След като пострадалият престанал да се съпротивлява, обвиняемият го оставил да лежи на земята и влязъл вътре в къщата. В една от  стаите намерил бял хартиен плик, в който  имало 400 лв., взел ги, след което  напуснал дома и се отправил пеша към гр. Криводол.

Станалата свидетел на случилото се жена съобщила за видяното от нея  на полицейски служител от участъка гр. Криводол, който заедно със свой колега посетили с. Осен.

На място намерили Георги да лежи уплашен на земята в двора. Двамата му помогнали да седне и се обадили за медицински екип в Спешния център в гр. Криводол, след което отишли да посрещнат линейката.

Екипът на спешна помощ транспортирал пострадалия до гр. Враца, а от там, поради множеството наранявания, бил приведен в лечебно заведение в гр. София, където на 30.01.2019 год. починал.

Същия ден – на 21.01.2019 год., към 21,00 часа, обвиняемият Румен отишъл в гр. София при свой роднина. Напазарувал храна,  а на следващия ден  си купил дрехи и обувки. По-късно същата вечер, той признал пред своя роднина какво е направил.

След това двамата отишли до  02  РУ – СДВР,  където Румен бил задържан, тъй като вече  бил обявен за общодържавно издирване.

При задържането в него била намерена сумата от 135 лв., за която той заявил, че това е остатъка от 400 лв., които взел от дома на пострадалия.

Заключението на съдебно –медицинската експертиза посочва като причина за смъртта тежка черепно – мозъчна травма довела до вътрешночерепни кръвоизливи,  мозъчен оток и мозъчно притискане.