Ремонтът на Младежкия дом във Враца вече е започнал. Проектът е мащабен, като обхвяща и цялостен ремонт на покрива на сградата.

„Ще бъдат реновирани две от залите, на които ще бъде подновена и дограмата, нов вид ще има сладкарницата в Младежкия дом. Но най-важното е, че ще бъде направен основен ремонт на покрива и това ще спре хилядите течове в цялата сграда“, каза за БТА директорът Георги Врабчев.

Той уточни, че Младежкият дом е на 50 години, но подобен по обхват ремонт досега не е правен. През годините има извършвани частични закърпвания без голяма полза, обясни Врабчев.

Освен изброените дейности, ще бъде обновена и част от отоплителната инсталация в публичната част на сградата. Предвижда се и осигуряване на достъп на хора с увреждания, чрез монтиране на специална рампа.

„Това досега е било голям проблем за сградата – осигуряване на равностоен достъп на всички. С този ремонт става възможно и подновяване на дейността на кафе-сладкарницата, която е била любимо място на почти целия град. Дълги години не е функционирала, но се надяваме в съвсем скоро време родителите, самодейците, гостите на Младежкия дом да има къде да се събират отново, а след ремонта Бялата и Синята зали ще станат изключително модерни изложбени зали, със специални инсталации за представяне на картини.“, посочи директорът.

Очакванията са ремонтът да приключи до края на март, като всичко зависи от времето, тъй като ремонтът на покрива изисква поне седмица сух период, коментира още той.

На този етап ремонт на Голямата зала не се предвижда, тъй като за нея са необходими почти толкова средства, колкото струва целият настоящ ремонт – 800 хил.лв.