Няма по-точен отговор на въпроса имало ли е злоупотреби при реализацията на проекта “Леденика – туризъм без сезони” от срутването на бутафорния стиропорен шедьовър, който трябваше да бъде заледен вход към пещерата.

И докато рехавата организация на Червените, под чието ръководство бе скалъпен този неописуем кич, все още настояват, че симпатично мастило на химикалките е виновник, че не управляват Враца, някои от проектите, изпълнени от тях през краткото им ръководство буквално се разпадат.

Присвоявани ли са средства?

Срутването на бутафорният тунел, изпълняващ функцията на “заледен” вход към пещерата, на чийто връх е кацнал бръмбар с каска, раница и кирка струва „скромните“ 242 589, 60 лв. с ДДС.

Изпълнител е „Дъ пойнт интернешънъл“ ООД .

Със сигурност и разследващите, и прокуратурата няма да могат да отрекат, че проектът е идиотски.

Защо обаче няма подведени под отговорност лица?

Разследването на прокуратурата започна, след като през 2014г. в държавното обвинение бе подаден сигнал от клуб „Журналисти срещу корупцията” за злоупотреби с европейски средства при реализацията на проект „Леденика – туризъм без сезони”.

 В сигнала се твърдеше, че е налице некачественото изпълнение на строителните дейности и несъответствие на материала, използван за атрактивния входен модул пред пещерата с европейските изисквания.

По разпореждане на Софийската апелативна прокуратура през 2016г. бе образувано досъдебно производство.

В рамките на две години бяха събрани множество гласни и писмени доказателства, но решаващи за хода на разследването се оказаха резултатите от две комплексни експертизи.

След анализ на всички събрани доказателства Окръжна прокуратура-Враца прекрати досъдебното производство.

Как двете експертизи са оборили тази на строителния контрол, който установи, че съоръженията пред Леденика са опасни, и забрани експлоатацията им… не става ясно

Може би, разследващите и бившите управници от БСП са очаквали някакви свръхсили от  Светломразеца.

 Но все пак, той е само стиропорена буболечка, а не герой от „Здрач“…

В апокалиптичната картинка на заклещения между две буци стиропор Светломразец  има някаква символика.

Невинната буболечка, като единственото останало нещо, след краха на „безупречния“ проект на Николай Иванов и ресорните му зам.-кметове Красимира Георгиева и Красимир Богданов  вече може да се превърне в експонат на бъдещ музей, с работно име

„Как не трябва да се харчат европейски средства“.

Експертите са категорични, че причината за срутването, при което можеха да пострадат туристи, е в конструктивни изменения на съоръжението.

            От Общинската администрация заявиха за „Зов нюз“, че неколкократно са сигнализирали изпълнителя за пукнатини в модула, но предприети действия от страна на фирмата – няма.

Бъдете нежни с Баба Яга, направена е от деликатен материал…

Към момента районът е обезопасен от служители на ОП „Спорт и туризъм“, а от местната администрация искат възстановяването на стиропорения шедьовър да е за сметка на фирмата, тъй като обектът е в гаранция до 29.08.2023 г.

Проектът за парк „Леденика“ трябваше да привлича туристи към природния феномен, но поради пропуски в изпълнението на строително-ремонтните дейности, той се превръща в бреме за Общината, тъй като само за последните 3 години са инвестирани над 100 000 лева от местния бюджет за поддръжка на парка.

Но кой от изпълнителите се интересува това?

Щом дори и разследващите органи не разбраха къде потънаха  5 млн. лв. и отсъдиха, че проблем …няма.