Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за опити за превеждане на чуждестранни граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта и за опити за незаконно преминаване през границата на страната. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 280, ал. 2, т. 1, предл. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и по чл. чл.279, ал. 1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

На 14.05.2024 г. на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат митническите служители съвместно със служители от ГПУ-Видин извършили проверка на товарен автомобил с ремарке с литовски peгистрационни номера.

При разместване на превозваните чували с мулч бил открит тайник. След разтоварване на задните палета били установени импровизирани врати от шперплат, прикриващи метална конструкция с дължина около 12 метра. Във вътрешността му се намирали 33 лица.

При условията на неотложност е извършено претърсване на превозното средство. От него са иззети 28 мобилни телефонни апарата.

По данни на превозваните чужденци те са от Сирия, като 12 от тях са непълнолетни. Всички те са се намирали на територията на България без разрешение на надлежните органи на властта.

Пълнолетните мигранти са привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях престъпление.

В качеството на обвиняем е привлечен и водачът на превозното средство – литовският гражданин М.Р. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Предстои произнасянето на съда по исканията на Районна прокуратура – Видин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.

Другият случай за незаконно подпомагане на мигранти е от 15.05.2024 г.

Турският гражданин М.Д. направил опит да преведе през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат – от България в Румъния, 29 мигранти. Деянието му е останало недовършено поради намеса на служители от ГПУ – Видин и задържането му от тях.

Извършителят на престъплението е използвал товарен автомобил с прикачено хладилно полуремарке.

В хода на разследването е установено, че сред мигрантите имало и 7 непълнолетни лица.

Понастоящем М.Д. и превозваните от него 22 пълнолетни мигранти са привлечени в качеството на обвиняеми за извършените от тях престъпления и са задържани за срок до 72 часа.