Категоризацията на яз. “Дъбника” във Враца вече е  променена от “Аквакултури” на “Любителски риболов”. Промяната е факт от средата на декември 2020 г. Язовирът остава собственост на Напоителни системи.

Промененият статут означава, че любителите риболовци ще могат спокойно да упражняват хобито си. Припомняме, че от “Сдружение за яз. Дъбника”, заедно с любители от Враца и съседни градове, водиха дълга битка за промяната в статута на водното съоръжение.

Проблемите с язовира започнаха през 2013 г. , когато любимото място на риболовците от Враца попадна  в полезрението на столични бизнесмени.

С благословията на ексминистъра Найденов обектът беше даден под наем на столичното дружество „Дъбника”, което по официални данни е собственост на внука на бившето партийно величие Пеко Таков – Янчо Таков и съдружникът му Даниел Йорданов.

Дружеството е регистрирано с 2 лв. капитал.

Обектът е отдаден от столичното дружество „Напоителни системи” чрез обявен търг.

Фирмата на Янчо Таков е единствен кандидат.

Според специално направената оценка на експерт оценител от „Напоителни системи”, цената на обекта, който е с около 700 декара прилежащи терени, възлиза на шест хиляди лева.

Скандалната сделка доведе до бунт на рибарите във Враца, които бяха заплашвани и репресирани от охраната, която свободно размахваше пушка срещу всеки дръзнал да иска подробности и обяснения.

“Бизнесмените”  въведоха и такса 5 лева, след като дотогава там можеше да се лови безплатно, само срещу риболовен билет.

По  договор наемателят беше задължен да ремонтира, подобрява и зарибява язовира.

Няма данни обаче това да се е случвало през годините. Дори след предписания се е налагало местният клон на държавното дружество “Напоителни системи” да извършва тази дейност.

Докато държавната институция чисти и ремонтира с парите на данъкоплатеца, свидетели разказват как Таков младши буквално на безценица е разпродавал земя от язовира. Въртял и бизнес с раци.

Това са част от причините, поради които концесията е прекратена предварително.

Врачани проведоха среща с кмета на Враца Калин Каменов, с представители на областна управа и с директора на Напоителни системи – Враца и бяха  категорични, че си искат язовира, като изразиха готовност  да полагат грижи за него.

Грижите вече са факт, мястото е облагородено, засадени са фиданки, чисто е и е зарибено. Регулярно се провеждат акции по неговото зарибяване, като в кампаниите освен любителите риболовци се включват представители на бизнеса и граждани.

Врачани пуснаха близо 1 тон риба в язовир Дъбника