Враца и врачани никога не са се вписвали в общите стандарти.

Казано иначе, ако другаде „Човек звучи гордо!”, както още Горки го е казал, в града под Околчица на почит са… кучетата.

Или поне с такова впечатление остава „простосмъртен”, четейки общинските отчети за заделените през последните 10 години финанси за нашенските ВИП кутрета.

А сумата има-няма гони 700 000 лева.

Последната „страховита”цифра-110 000 лв. прозвуча днес по време на сесия, на която се обсъждаха „разходите по функции и дейности на  бюджета за 2017 г.

” Не би имало нищо лошо ако кардинално бе решен през тези години  проблема с бездомните кучета в областния град или пък ако  замисления ВИП дом за четириноги днес не бе потънал в кал и руини пустеещ терен.

И какво от това, че 2 пъти до сега прокуратурата  се  самосезира – кучетата си лаят, а някои от похарчилите парите „керванджии” са с депутатски имунитет!

Ето и хронологията на грандоманския проект за ВИП приют и хотел за кучета, който уви потъна в графа „провалени”:

Идеята за бутиковия кучкарник се ражда в главата на ексградоначалника на Враца Тотю Младенов, месеци след като ГЕРБ бе поела кормилото на държавата през 2009 г.

Намеренията са на скитащите бездомни животни да бъде осигурен отговарящ на европейските стандарти дом. За целта срещу 34 бона общината купува 523 кв.м. имот в местността “Джуджански поток”.

На новопридобития терен е имало постройка /бивш пилетарник или краварник/, която в този момент е отговаряла на санитарните изисквания за изграждане на приют.

И отново харч от общинския бюджет – този път 39 х.лв. за преоборудване на сградата.

Още не е готова обаче базата и незнайно защо общината наема 6 служители на фирма “Провет-09”, които да ловят по улиците скитащите четириноги.

И като капак им се предоставят авансово 143 440 лв. за тази дейност. За залавяне, обезпаразитяване и маркиране на куче таксата на “Провет 09” е 50 лв., срещу 15 лв.в други големи градове на България.

Фирмата, при извършен 3 години по-късно вътрешен одит от Общината, се оказва регистрирана на адреса на частна ветеринарна клиника, съсобственик на която и до днес е бивша общинска съветничка от ГЕРБ.

Траперите на животни обаче така и не започват работа, защото във Враца няма и никога не е имало лицензирана лаборатория за съхранение на наркотични вещества, с каквито би трябвало да се упойват кучетата.

Идеята за ВИП кучкарник във Враца продължава и наследилият Тотю Младенов кмет Костадин Шахов.

И хоп, изненада!

През 2011 г. Шахов иска от Общинския съвет въпросните декари за кучкарник, за които общината вече е платила, да бъдат деактувани от държавна в общинска земя.

Късопаметните тогавашни съветници овчедушно вдигат ръка “за” и следва, по закона за обществените поръчки, търг при който е определена фирма “Корект”, която да постегне започналата да се руши сграда на пилетарника и да я преоборудва.

Договорът с нея първоначално е сключен за проектиране и изграждане и е на стойност 272 х. лв., като фиксираният срок за реализацията е 75 дни.

Първата свършена от фирмата работа е да вдигне монолитна ограда около обекта.

“Пропуска” обаче да изгради канализационна и водопроводна мрежа, както и трафопост и санитарните власти се намесват.

Сетне старият пилетарник рухва и “Корект” започва изграждането на метална конструкция.

Сумата за кучкарника набъбва до 475 300 лв., като парите са поискани от бюджета чрез анекс към съществуващия договор.

Няма точни данни какви суми и за какъв точно вид други дейности е било платено.

При одита в Общината са открити документи за актувани дейности за 211 х.лв /за оградата/ и фактурирани – за 119 982 лв.

Какъвто и да е размерът на пропиляната народна пара фактите са : нереализиран проект за приют, харчени впоследствие ежегодно по 25-30 бона за обезпаразитяване и кастриране на животни и  над 500 безстопанствени кучета, които продължават да тормозят врачани.

Даденият от Европа срок на общините да решат проблема с безпризорните псета отдавна  изтече. Добре, че на цивилизования Запад  още не му е дошло ред не  се занимава с „тъмни балкански  субекти” , че иначе ще я затъркаме тая община ако трябва да плащаме  предвидената глоба до 2000 лв. за всяко скитащо по улицата куче.