За шеста поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” и Регионално дружество на ББИА – секция Враца връчиха годишните библиотечни награди.

Отличията са в три категории: „Най-добра библиотека в област Враца 2022 г.”, „Най-добър библиотекар в област Враца 2022 г.” и „Подкрепа за библиотеките 2022 г.”.

Наградите се връчват по повод 11 май – професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти, за постижения в периода 1 май 2020 г. – 30 април 2022 г.

След като разгледа постъпилите номинации комисия в състав: Калина Тодорова – отдел “Краезнание” на РБ, Петя Маринова – председател на Регионално дружество на ББИА – секция Враца и Мария Димитрова – РЕКИЦ – Враца, определи победителите в конкурса.

В категория „Най-добра библиотека в област Враца 2022 г.” наградата отива в библиотеката при НЧ „Съзнание – 1927” – с. Долни Вадин, община Оряхово.

Читалищната библиотека в село Долни Вадин провежда множество инициативи за насърчаване на четенето и подобряване качеството на живот на местната общност.

„BiblioCar – библиотека за душата“ –доброволчески проект, целящ да намали тревожността на възрастните хора чрез разговори и четения.

Услугата „До врата“, чрез която се доставят книги на читатели от две села бе улеснена именно чрез тази мобилна библиотека. Библиотеката всяка година се включва в „Маратона на четенето”. Библиотечните специалисти използват средствата на кукления театър, живото самодейно изпълнение за драматизации по произведения на български автори. Чрез онлайн рубриката „Книжно меню“ потребителите се запознават с новите заглавия в библиотеката. С помощта на Book Creator са създадени две е-книги.

Наградата в категория „Най-добър библиотекар в област Враца 2022 г.” получи Мария Любенова Божковска, библиотекар в Читалищна библиотека „Петър Томов” при НЧ „Фар 1930” – с. Паволче, община Враца.

Мария Божковска е библиотекар с 26-годишен опит.Участва в семинари, обучения и конференции на регионално и национално ниво. Има опит в издирване и възстановяване на народни обичаи и традиции. Събира и колекционира исторически събития от региона, има участия с доклади в краеведски конференции.

Инициатор е на лятната работа с деца в библиотеката, участва в разработването и ръководството на одобрени от различни фондации проекти:
– Проект „Опознай себе си и предай нататък” по Програма „Образование“ на Фондация „Лъчезар Цоцорков”
– Инициатор и един от организаторите на Трети фестивал на патриотичното творчество „С Ботевски пламък в сърцето“
– Проект „Тийнейджъри в библиотеката”
– Инициатор и един от организаторите на кампания за набиране на средства за издаване на книгата „Паволче на пътя към безсмъртието“ с автор Красимира Йончева.

В категория „Подкрепа за библиотеките 2022 г.” наградата беше присъдена на Милен Георгиев Великов.

Той е експерт по „Управление на човешки ресурси“, автор на статии, проучвания и анкети. Автор и водещ на подкаста „Капиталът човешки с Милен Великов“. Номиниран е от Народно читалище „Яким Деспотов 1899“, с. Гложене. Разбирайки от медиите за изпепеленото през лятото на 2018 г. читалище, Великов, заедно с колеги и приятели, организира дарителска кампания за събиране на книги и със собствен транспорт дарява над 5000 тома. Милен Великов е и коледар и поддръжник на българските традиции, затова решава с останалите свои приятели от Коледарската група в кв. Драгалевци да дарят и сумата за 10 носии на читалището в Гложене.