Първият ден от новата седмица ще започне със слънчево време. Следобед на места, предимно в Южна и Източна България, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни валежи. Повече слънчеви часове очакваме над останалата част от страната. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от северозапад, сочи прогнозата на meteobalkans.com.

Очакваните максимални температури ще се понижат и ще са между 30-32°С. По-прохладно ще се задържи по Северното ни Черноморие – до 27-29°С.

Времето по Черноморието: През нощта срещу понеделник по северното крайбрежие са възможни гръмотевични бури.

Денят ще започне със слънчево време, но следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от север на юг ще превали и прегърми. Ще остане ветровито с умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 27°-31°. Градусите на морската вода – между 26° и 27°.

Времето в планините – До обяд ще е слънчево, но хладно. След това ще започне да се развива купеста облачност, но валежи не се очакват. Ще духа умерен северозападен  вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 22-24°, на 2000 метра – около 16°.

Времето във вторник и сряда

В по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Временни увеличения на облачността очакваме в следобедните часове над крайните източни райони , където ще превали и прегърми.

Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 28° и 33°С. Ще духа слаб източен вятър.

Времето в сряда ще е почти без промяна и ще е предимно слънчево и горещо. Очакваме повишение на дневните температури, като на много места те ще надминават 32-34°С. Следобед над планинските райони от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на изолирани места ще превали и прегърми. Очакваните максимални температури ще са между 32-36°С.

Времето в четвъртък и петък

Според последните данни от глобалните модели, най-горещи през седмицата се очертават именно четвъртък и петък.Температурите ще се повишат и на места ще надминат 37-38°С. Остава висок рискът от горски пожари!

В петък също ще е слънчево горещо, но вероятността на отделни места да превали и прегърми се повишава.

Времето през уикенда

Атмосферата отново ще е нестабилна. До обяд ще е предимно слънчево и горещо, но следобедите над планинските райони от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, катоо на изолирани места ще превали и прегърми.

Температурите ще останат без промяна и на отделни места в Дунавската равнина и района на Сандански са възможни и стойности от 38-40 °С.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.