След преминаването на средиземноморския циклон, атмосферата на Балканите постепенно ще се стабилизира, което ще ни осигури и по-дълъг период от слънчеви дни, сочи прогнозата на meteobalkans.com.

В първите дни от новата седмица минималните температури ще са с 2-3 градуса под нормата за август, но максималните ще са около нормата. След вторник полуостровът постепенно ще бъде обхванат от нов пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. Затоплянето ще продължи и след сряда на много места се очакват стойности от около 33- 38°С.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник облачността над страната ще се задържи променлива и на много повече места, предимно над Горнотракийската низина и източните райони, ще превали и прегърми. Над останалата част от страната валежите постепенно ще спират, а облачността след полунощ ще намалява до ясно време.

Минималните температури слабо ще се повишат и ще са между 18° и 21°С. Най-високи очакваме да са стойностите по Черноморието и в Североизточна България – до 19-21°С.

Първият ден от новата седмица ще започне с разкъсана облачност, която в много райони ще намалява до слънчево време. Повече облаци и валежи от дъжд очакваме над крайните източни райони, но и там до вечерта облачността  ще се разкъса.

Максималните температури навсякъде ще се повишат и очакваните им стойности ще са между 27-30°С. По-високи на места в Горнотракийската низина и Северозападна България – до 29-31°С. Вятърът в цялата страна ще е слаб до умерен от северозапад.

Времето по Черноморието: През нощта срещу понеделник по северното и централно крайбрежие са възможни гръмотевични бури. Денят ще започне с променлива облачност и в следобедните часове не е изключено да превали и прегърми. Късно след обяд валежите ще спират, а облачността постепенно ще намалява до ясно време. Ще остане ветровито с умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода – между 26° и 27°. Вълнението на морето ще е между 2-3 бала.

Времето в планините: до обяд ще е слънчево, но хладно. След това ще започне да се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 22-24°, на 2000 метра – около 16°.

Времето във вторник и сряда

В по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Временни увеличения на облачността очакваме в следобедните часове над планинските райони, където ще превали и прегърми.

Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 30° и 34°С. Ще духа слаб северозападен вятър.

Времето в сряда ще е почти без промяна и ще е предимно слънчево и горещо. Очакваме повишение на дневните температури, като на много места те ще надминават 33-35°С. Следобед над планинските райони от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, но само на изолирани места ще превали и прегърми. Вятърът от северозапад в Дунавската равнина ще се усили и ще е от запад-северозапад.

Времето в четвъртък и петък

Според последните данни от глобалните модели, най-горещи през седмицата се очертават именно четвъртък и петък. Температурите ще се повишат и на места ще надминат 37-38°С. Остава висок рискът от горски пожари!

В петък също ще е слънчево и горещо, но вероятността на отделни места да превали и прегърми се повишава.

Според глобалният модел – GFS, след обяд на много места ще се образуват купесто-дъждовни облаци, като очакваме валежи и гръмотевици. Температурите ще останат високи.

Времето през уикенда

Атмосферата отново ще е нестабилна. До обяд ще е предимно слънчево и горещо, но следобедите над планинските райони от Западна, Южна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, като на много места ще превали и прегърми. Причината за лошото време е очакван студен атмосферен фронт. Дневните температури ще се понижат. Очакваните стойности ще са между 27-32°С.