Калин Каменов: “След нас ще останат само делата ни! Нека бъдем единни и пример за нашите деца!”

“Съединението е повод за гордост, защото дава началото на новото развитие на България. То е и урок, който ни показва, че можем да загърбим различията си, когато обичаме държава си. Днес, 138 години по-късно ежедневно се противопоставяме и сме разединени. Аз вярвам в нашата мъдрост, в умението ни да си прощаваме и да работим за развитието на общия ни дом. Каквото и да говорим, след нас ще останат само делата ни. Скъпи съграждани, нека направим равносметка и да потърсим грешките първо в себе си и след това в останалите. Нека намерим онова, което ни обединява и заедно да работим за нашето по-добро бъдеще! Да не забравяме, че градът ни ще е такъв, какъвто го направим ние! Държавата ни ще е такава, каквато я създадем днес, тук и сега! Честит празник! Да живее България!”- каза кметът Калин Каменов в приветственото си слово по случай Съединението на България.

Церемонията по случай 138-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.

По време на тържеството бяха представени исторически факти за Съединението от Мая Антова – уредник в Регионалния исторически музей.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

В знак на признателност и преклонение, пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя.

На тържествената церемония присъстваха още: народните представители Мартин Харизанов и Деница Симеонова, областният управител Надя Донкинска, подполковник Симеон Гаджев, общински съветници, заместник областният управител Николай Николов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Цветан Стойчков, секретарят на Община Враца Нина Дакева, директори на институции.

В отбелязването, организирано от Община Враца, участие взеха духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869″ – Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, Мая Антова от Регионален исторически музей, актьорите от ДКТ – Враца Цветана Горкиевата и Борислав Борисов, ученици и граждани.