Враца е книжният град на Северозапада, който за поредна пета година събра на едно място читатели, издатели, творци, за да обедини изкуствата и да даде нов прочит на писаното слово, претворено във вдъхновяващи срещи и вълшебни ателиета.

В продължение на 3 дни, от 28 до 30 септември, литературният фестивал „Враца – книжен град“, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, беше сцена на поетичен спектакъл, творчески срещи, артистични ателиета и домакин на най-големия книжен базар, подреждан досега в града.

По традиция, в читалнята на библиотеката, специални гости бяха едни от най-популярните имена на българската литературна сцена. За срещите с писателите Васил Попов, Здравка Евтимова и Галин Никифоров пристигнаха и читатели от съседни градове. Дискусиите преминаха от мистиката на забравените същества в българския фолклор и стигнаха до вечните теми, които вълнуват читателите и ще продължават да държат хората тясно свързани с историите, без значение от формата, било той на хартия, на електронен и аудио носител.

Фестивалът премина и под силата на синята магия на ателие „Синята градина“ за старата печатарска и фотографска техника „цианотипия“. В тайнството на синия печат отведе децата фотографът Стефан Каменов.

Залите на библиотеката се оказаха тесни за всички желаещи да се включат в срещата с детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики, която представи интерактивните си книги, карти и игри пред участници от 6 до 10 години.

Книжният град се разпростря в най-голям мащаб в последния фестивален ден, когато под белите шатри, в пространството пред Община Враца и СУ „Козма Тричков“, се наредиха националните и местни издателства: „Книгомания“, „Персей“, „Фют“, „Вакон“, „Екрие“, „Ерове“, „Изида“, „КВЦ“, „Книги за всички“, „Медиа Груп“, „Пурко“, „Тип-Топ прес“, „Туй-Онуй“, „БГ Принт“, „Лемур“, „Together academy“, фондация „Въздигане“. Специално кътче имаха и представителите на врачанските писатели, както и книжарница „Извор“.

През целия ден, изложението предложи богато разнообразие от нови заглавия за деца и възрастни, както и много забавления. Приказните герои Мечо Пух, Тигър, Рапунцел, Снежанка и Бел посрещаха посетителите и ги повеждаха към книжния свят и ателиетата „Фейс арт“, работилница по рециклиране на хартия и пътуващата библиотека на Регионална библиотека „Христо Ботев“.

Младежкият център – Враца беше свежият завършек на базара, а уъркшопът „Комиксите оживяват“ беше поверен изцяло в ръцете на доброволци от клуб „Японска култура“, които бяха подготвили места за четене на манга, решаване на судоку, оцветяване на аниме герои, разиграване на традиционни и модерни японски настолни игри и провеждане на Yu-Gi -Oh! сесии.

Такъв беше вдъхновяващият завършек на септември. За пета поредна година доказахме, че Враца е четящ град, пълен с млади и вдъхновяващи хора. Специалното място на Северозапада, което сгушено в Балкана, пише своята история върху литературната карта на България.

До догодина!