Тази година  Великия пост ще започне на 2 март.

Светата Православна Църква е определила той винаги да е предшестван от Неделята на всеопрощението. Неделя, в която във всички храмове, по време на светата литургия, чрез откъса от Евангелието, отново ще чуем Иисус Христос да ни призовава да простим на своите ближни прегрешенията, ако искаме нашият небесен Отец да ни прости съгрешенията ни.

А също, че ако не простим съгрешенията на нашия ближен, и ние няма да получим прошка.

Господ само тогава приема извършените от християните духовни подвизи и физически лишения, когато те са принесени от чисто сърце – сърце, което се е примирило с Бога и със своите ближни.

Богослужението, по време на което се извършва взаимното опрощение, се отслужва в Неделята на всеопрощението вечерта.

За Враца то ще бъде на 1 март в 16 ч. в храма “Св. Възнесение”.

Това богослужение, по традиция, ще бъде предстоявано от Врачанския митрополит Григорий.

Великият пост е време на особен духовен подвиг и усилена молитва.

Ето реда на богослуженията, които Врачанският митрополит Григорий ще оглави през първата седмица от поста:

В понеделник – 2 март – от 17 ч. в катедралния храм “Св. 12 апостоли” ще започне отслужването на Велико повечерие с първа част от Покайния канон на св. Андрей Критски.

Във вторник – 3 март – от 17 ч. в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отслужено Велико повечерие с втората част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В сряда – 4 март – в 8.30 ч. в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” ще започне Архиерейска преждеосвещена света литургия. В същия ден в 17 ч. в храма “Св. Възнесение” ще бъде отслужено Велико повечерие с третата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В четвъртък – 5 март – в 17 ч. в храма “Св. св. Константин и Елена” ще се отслужи Велико повечерие с четвъртата част на Покайния канон на св. Андрей Критски.

В петък – 6 март – в 17 часа в катедралния храм “Св. 12 апостоли” ще започне Малко повечерие с първата статия от Акатиста към Света Богородица.

На Тодорова събота – 7 март – в 8.30 часа ще започне Архиерейска света литургия в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”.

Врачанската света митрополия приканва всички вярващи християни да вземат молитвено участие в богослуженията.