Без агитационни материали остават кандидатите на “войводите”,  след решение на ЦИК, публикувано в сайта на Комисията. От него става ясно, че “Войводи и сие” са използвали неправомерно знамето на Република България.

Кандидатите са длъжни да премахнат плакатите си, като ще им бъдат иззети брошурите и календарчетата.

К.Б. е обжалвал решението на Общинската избирателна комисия във Враца пред ЦИК, но и от там са категорични, че няма вариант агитационните материали да бъдат разпространявани в нарушение на закона.

Общинската избирателна комисия във Враца, на заседание на 18.10.2023 г., е разгледала сигнал за извършени нарушения по време на предизборната агитация в изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 година,  и е взела решение да изпрати сигнала на кмета на община Враца, с указание да премахне и изземе агитационните материали, изработени в нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, представляващи плакати, брошури, календарчета, електронни файлове, билбордове и други, предназначени за предизборна агитация за подкрепа на кандидатите.

Централната избирателна комисия, след като се запознала с преписката, приема за правилни изводите в решението на ОИК – Враца, тъй като от снимковия материал, приложен към преписката, е видно, че е налице нарушение на забраната за използване на знамето на Република България, тогава, когато агитационният материал съдържа изображение по смисъла на чл. 15 от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България.

Не е ясно, след като изземат агитационните им материали, какво точно ще раздават на шатрата си кандидатите за слава. Врачани се опасяват, че сега още повече ще им се натрапват детските и възрожденски песнички, които часове наред звучат от мястото за агитация на “войводите” в центъра на Враца и пречат на хората, работещи в близост.