На 22.05.2023 г., по искане на Окръжна прокуратура – Видин съдът взе мярка за неотклонение спрямо Я.К., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 2, предл. 2 от НК.

По делото е установено, че около 10,00 ч. на 19.05.2023 г. е била проведена съвместна операция на Агенция „Митници“ и ГДБОП – МВР в района на ГКПП Видин – Дунав мост 2.

На ТИР Терминал-Видин в Северна промишлена зона на града е била извършена щателна митническа проверка на влизащ в страната от Румъния товарен автомобил с българска регистрация, управляван от турски гражданин.

При претърсване между палетите със стока – месо, са били открити и иззети зеблени чанти и черни сакове, съдържащи вакуумирани полиетиленови пакети със зеленикаво-кафява тревиста маса. Извършеният полеви наркотест е реагирал положително на канабис. Общото тегло на предмета на престъплението е 123 килограма.

Водачът на превозното средство – турският гражданин Я.К., е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпно деяние.

За пренасяне през границата на страната на високорискови наркотични вещества законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.