За втора поредна година влашкият събор “Моричика”, организиран от Община Мизия и местното читалище “Пробуда”-1927, показа колорита и красотата на фолклора, на ситните влашки хора и уникалния вкус на влашката саламура.

На събора присъстваха фолклорни групи от Брезник, Луковит, Червен бряг, Лиляче, Козлодуй, Лехчево и др., които показаха истинско майсторство и в танците и приготвянето на вкусни и характерни за техните населени места ястия.  Бреговската духова музика и “Веселяците” разиграха и душите и сърцата на участниците и посетителите. При откриването на “Моричика” бяха представени интересни факти от историята на с. Софрониево.
Впечатляващи бяха кулинарната изложба, фотоизложбата за историята на село Софрониево и щандовете на местни производители.

“Щастлива съм, че днешното събитие, чиято идея е да обединим представители на влашкия етнос от различни региони, събра заедно толкова много хора. Благодаря на читалище “Пробуда” с. Сфрониево за прекрасната организация и усещането, което има днешния празник, който ни събра и обедини. Всички ние имаме нужда от повече такива моменти, в които да бъдем заедно, защото по този начин пазим традициите живи. Пазим и онази искрица, която и някога е събирала хората дошли от близо и далеч и заселили се в нашето Софрониево.

Благодаря на всички читалища, които се включиха тазгодишното издание на събора, на нашите приятели, които ни помогнаха за днешния празник. Нека повече бъдем обединени, както днес и заедно да надграждаме!

Благодаря на хората от Софрониево, че имаме възможносттта да покажем техните корени, да покажем техния колорит, защото днешния събор на влашката саламура “Моричика” е точно поводът да покажем колорита на танците, на влашката саламура, на народните костюми – колорита на душите им! Благодаря ви, мили хора!”, каза при откриването на празника кметът на Мизия Валя Берчева.

“Очаровани сме от темперамента на хората от Софрониево! Много искаме да се доближим до техните традиции, до техния темперамент. Много сме щастливи, че сме тук и че можем да поемем от духа на Северозапада. Той е толкова красив край!” , каза Емилия Дилова, ръководител на фолклорните групи “Луковитски бисери” и “Хайде на хорото”.

На празника влашката саламура бе приготвяна по традиционните рецепти, с птиче месо и риба, не лисваха и традиционния за събитието качамак със сирене, местни лютики, питки и топли мекици под ритмите на ситните влашки хора и българските народни танци. В “Моричика” участие взеха : НЧ “Развитие-1897” гр. Брегово, ПК “Турлашка махала”,  НЧ “Съзнание-1927” с. Долни Вадин,  НЧ “Пробуда-1927” с. Софрониево, НЧ “Развитие-1911” с. Лехчево,  НЧ “Никола Йонков Вапцаров -1927” с. Хърлец, НЧ “Просвета”-1927 Лиляче, Читалище “Светлина” Червен бряг”.