Владислав Панев

Логично добре се приемат мерките, които се отнасят за всички, а не чакаш намигване на чиновник. Разсрочването с още 3 месеца на ваканцията по банкови кредити е добра стъпка, макар и все по-малко фирми да се възползват от нея. Хубавото е, че не се попълват хиляди документи и не зависиш от корумпирана администрация. Затова и мярката беше масова – кредити за 9 милиарда бяха разсрочени.

От друга страна заемите на държавната Банка за развитие не са на почит, защото имаме основателното схващане, че за тях се класират само “наши” хора. Помните 70 милиона за колекторска фирма например. А и не са изгодни.
Умни стъпки за успешно излизане на бизнеса и работещите хора от кризата могат да са предложението ни държавата да поеме една трета от осигуровките за следващите 6 месеца. Това е лесна и бърза мярка. Тя ще остави пари в най-трудното време и ще позволи на фирмите да печелят пазарен дял сега и след кризата. Защото вече трябва да мислим отвъд трудностите. За следващия период на растеж, в който можем да влезем силни. Но изглежда няма да успеем, заради повсеместния клиентелизъм. Това е голямата задача след изборите. Да намалим политическия риск до минимум. Държавата да спре да изнудва и краде фирми. Тогава с ниските данъци и обучени хора можем да постигнем чудеса. Вярвам в това!