Върховният касационен съд потвърди определеното от Апелативния специализиран наказателен съд, с което на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков бе наложено наказание от 5 г. лишаване от свобода за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и палежи, съобщиха от прокуратурата. Съдът намали наказанието от 7 г. лишаване от свобода на сина му Мартин Чоков, определено от втората съдебна инстанция за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди. За него Върховният касационен съд постанови окончателно 5 години затвор, след като го оправда по едно от множеството повдигнати му обвинения – за незаконна банкова дейност.

Със същото решение върховните съдии потвърдиха и 5-годишните наказания, наложени от Апелативния специализиран наказателен съд на подсъдимите Димитър
Каменов и Иван Тодораков. Делото влезе в съда през 2017 г., а на 10.05.2018 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд осъди Ценко Чоков на 4 г. и 6 м., сина му Мартин Чоков, Димитър Каменов и Иван Тодораков бяха осъдени на по 4 г. лишаване от свобода.

В решението си Върховният касационен съд подчертава особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.