Днес във Враца ще бъде отбелязан Националния Розов ден в подкрепа на тези дами, които се борят с рака на гърдата и за да се напомни, че веднъж годишно всяка жена трябва да направи своя профилактичен преглед.

Организатор на инициативата и тази година е Албена Кисьова, ст. експерт „Образование, спорт, интеграция, демографски и младежки дейности“ в Областна управа Враца.

Жени от Враца ще боядисат пейка в розово. Нейният цвят ще напомня на всяка жена, която преминава оттам за  профилактичен преглед и за това, колко важно е да бъдем подкрепа на приятелите и познатите ни, които се борят с това заболяване.

Защо навременното откриване на промените в гърдата е от толкова голямо значение?

Провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване.

Доказано е, че ракът на гърдата е лечим, когато  е открит в ранен стадий.

Жителите на Северозападна България имат възможност да направят своите профилактични прегледи при специалистите от „Комплексен онкологичен център“ – Враца.

При прегледа от хирург-онколог, а след това при прегледа на ехограф от лекар специалист по Образна диагностика няма нищо страшно и болезнено.

Веднъж годишно всяка дама трябва да направи своя профилактичен преглед за рак на гърдата и рак на маточната шийка.

Всяка жена трябва да знае, че  именно  ранното диагностициране на рака на млечната жлеза увеличава многократно шансовете за пълно излекуване.

Тези консултации са много важни, защото в ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци, оплакванията често са общи и неспецифични, а когато се появят първите симптоми, процесът вече е с напреднало развитие.

 Профилактиката на заболяванията е първата стъпка по пътя към тяхното навременно откриване и лечение.

Ето защо трябва да бъдем активни и отговорни към своето здраве.