“Сега” публикува проектосъстава на коалиционния кабинет.

Според него Тодор Мечкарски от Враца ще оглави министерство на Културата.

Въпреки тоталния срив в БСП Корнелия Нинова ще бъде вицепремиер и министър на държавните предприятия.

Министър председател:

генерал агрохимикали

Кирил Петков, ПП
Лидер на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард. Един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност в СУ.

Вицепремиер и министър на екологията

Борислав Сандов, ДБ

Еколог, политик и народен представител. Член е на политическия съвет на обединение Демократична България. Съучредител е на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател.

 

 

Вицепремиер и министър на държавните предприятия:
Корнелия Нинова, БСП
Лидер на БСП от 8 май 2016 г. Завършила е НГДЕК и право в СУ. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода

1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община.

Между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на “Техноимпекс” и председател на съвета на директорите на “Техноимпортекспорт”. Член на

БСП от 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика

Вицепремиер и министър на финансите:

Асен Василев, ПП
Бизнесмен, предприемач и икономист. Заема поста министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май до 16 септември 2021 г.Преди това е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

 

Вицепремиер и министър без портфейл. Ще отговаря за административната реформа Калина Константинова, ПП

Завършва икономика в Колеж “Бард” в Ню Йорк и магистърска степен по “Устойчиво развитие” в Лондонското училище по икономика и политически науки. Икономист. Работила е в частния, публичния

и нестопанския сектор. Беше заместник министър на икономиката в служебното правителство.

Министър на вътрешните работи:

Бойко Рашков, ПП

Юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба. Бил е зам.-министър на правосъдието от

декември 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. От 12 май 2021 г. е служебен министър на вътрешните работи и заместник министър-председател 2021 г.

Министър на образованието:

Николай Денков, ПП
Физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков. Служебен министър на образованието от 12 май.

Министър на растеж и иновации:

Даниел Лорер, ПП
Бизнесмен, инвеститор и политик от ПП. Беше съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката. Живял е в Тел Авив, Брюксел, Цюрих и Барселона. Участвал е в младежкото движение на социалистическата партия в Израел. Член е на УС на “Шалом”.

Министър на правосъдието:

Надежда Йорданова, ДБ
Юрист. Зам.-председател на парламентарната група на “Демократична България” в 45-ото и 46-ото НС. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

 

Министър на регионалното развитие и благоустройството:
Гроздан Караджов, ИТН
Бивш председател на ФНСД, през 1997 г. става главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения. Беше главен секретар на министерството на транспорта по времето на Иван Костов и представител на държавата в

управлението на БТК. Ексдепутат от Реформаторския блок. Беше номинация на ИТН за министър в 46-ото НС.

Министър на транспорта:

Николай Събев, ПП
Мажоритарен собственик в куриерската компания “Еконт Експрес”. Роден е през 1960 г. в Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност “Експлоатация и управление на флота и пристанището” и УНСС със специалност “Икономика и управление на транспорта”. С бизнес

се занимава от 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие “Параходство Българско речно плаване”.

Министър на външните работи

Димитър Гърдев, ИТН
Международен секретар на ПП “ИТН”. Бил е съветник в европарламента. Работил е известно време в посолството ни в Никозия. Преди да се занимава с външна политика е бил мениджър “Бизнес риск”, старши вътрешен одитор, във “Виваком” АД.

 

Министерство на електронното управление

Божидар Божанов, ДБ
ИТ експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има опит в изграждането на електронното управление, като в ролята на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!”. Завършил Голдсмит колидж, част от Лондонския университет.

Министър на младежта и спорта:

Радостин Василев, ИТН Адвокат. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Депутат от ИТН.

 

Министър на здравеопазването

Асена Сербезова, ПП
Професор. Председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари 2020 г. Завършва фармация в Медицински университет – София през 1996 г. Преди да оглави Българския фармацевтичен съюз проф. Сербезова е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в продължение на 4 години. Преподава във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София.

Министър на отбраната:

Стефан Янев, ПП
Служебен министър-председател от 12 май 2021 г., офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 г. Бивш началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Беше и секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Министър на културата:

Тодор Мечкарски, ПП

Преподавател в катедра „Сценична реч“ на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 2011 г. Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Красимир Спасов, магистър е по „Мениджмънт в сценичните изкуства“(НАТФИЗ) и

„Логопедия“(СУ) и защитава докторат в специалността „Театрознание и театрално изкуство“(НАТФИЗ).

Министър на енергетиката

Александър Николов, ИТН
До средата на август Николов бе заместник- министър на енергетиката – тогава бе освободен от премира Стефан Янев. Николов бе посочен да оглави енергетиката във втория несбъднал се кабинет на “Има такъв народ”. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС.