Великден е! Днес е  денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос. Празнуват всички, които имат “велик” в името си.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе”.

Великден е най- важният празник от пролетния цикъл, който бележи края на зимата и полага началото на пролетта и възраждащата се природа.

На Великден настъпва краят на постите, като началото е с червеното обредно яйце.

В неделята всички се чукат с боядисаните яйца и чието остане здраво, той ще бъде жив и здрав през цялата година. На празника се ходи на гости, посещават се кръстниците, родителите, носят се подаръци: пита, козунак, яйца. Народната традиция повелява на Великден да се правят козунаци и на трапезата да има агнешко.

Поверия за Великден

Червено яйце се слага в люлката на новородено, за да го пази от зли сили и “лоши очи”.

Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата, на следващата година се гадае. Ако яйцето е пълно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише лошо, очаква се трудна година.

На Великден имен ден празнуват: Велик, Велика, Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо. Честит празник!

снимка: Спътник