Заради  увеличаващите се случаи на заболели от КОВИД-19 гръцката Национална организация по обществено здраве издаде инструкции за учебните заведения, за да се намали рискът от предаване на респираторни инфекции (SARS-CoV-2 инфекции, грип и др.), предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. 

Препоръчаните мерки включват редовно миене на ръцете със сапун и вода за поне 20 секунди, често проветряване на закритите помещения за обучение, избягване на места, където има струпване на хора като коридори, стълбища, асансьори и др., поддържане на „естествена дистанция“, да не се пипат лицето, носът, очите и устата. Препоръчва се също да се кашля и киха в лакътя или в кърпичка.

Ако ученикът има симптоми на респираторна инфекция (възпалено гърло, кашлица, хрема) или има положителен резултат от лабораторен тест за респираторен патоген, като SARS-CoV-2, грипен вирус или RSV, се съветва ученикът да остане вкъщи и да ограничи контактите си с други хора. Препоръката на Здравната организация е ученикът да остане вкъщи, докато симптомите отзвучат или се подобрят и – при температура – докато изминат поне 24 часа от пълното ѝ отшумяване (без да са приемани антипиретични лекарства в този период).

Във връзка с отсъствията от училище гръцкото Министерство на образованието, вероизповеданията и спорта публикува решение, според което на учениците се позволява да отсъстват до пет работни дни заради заболяване от КОВИД-19 в рамките на училищната 2023-2024 година.