Скъпи съграждани и гости на град Мизия,
Днес честваме 146 години от освобождението на България от османско иго. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяване на Руско-турската война от 1877-1878 г., който ознаменува и освобождението на нашата родина.
Днес е денят, в който се прекланяме пред героичната саможертва на всички знайни и незнайни храбри българи, дали своя живот в името на един идеал – свободна, независима и обединена България. На днешния ден отдаваме почит и пред подвига на всички онези смели войни от нашите братски народи, оставили костите си на българска земя и донесли свободата на родината.
Прекланяме се пред героизма, несломимия дух и отдадеността на всички мизийци, посветили живота и делото си на каузата „Свободна България“.
В днешните несигурни времена, повече от всякога е нужно да ценим свободата и да си припомняме, че тя не е даденост. Тя е резултат на неуморни и героични усилия, на пламенна просветителска дейност, на колективен обществен устрем и на вяра в идеала – свободна и обединена нация.
Да пазим свободата като символ на героичното минало и отговорност пред бъдещите поколения и да работим за нашите родни места като едно цяло – обединени и в единомислие.
Да помним, да знаем и да градим.
Защото само така България ще пребъде през вековете!
Дълбок поклон пред героите! Да живее България!