При огромен интерес, с множество зададени въпроси и ползотворна дискусия премина срещата на кандидата за кмет на Мизия Валя Берчева с обществеността на с. Софрониево. На срещата присъства и кандидатът за кмет на селото Татяна Спасова, както и кандидатите за общински съветници от партия ГЕРБ, с №7 в бюлетината.


Срещата бе открита от Татяна Спасова, която от 11 години живее в с. Софрониево и е председател на ОбС- Мизия за мандат 2019-2023 г.

Спасова представи кандидатите за общински съветници и всички заедно като екип увериха жителите на Софрониево, че ще работят за надграждане на постигнатото и за развитието на селото.


Кметът Валя Берчева подчерта, че изминалият мандат е бил времето на възстановяване на общината и постигане на нейната финансова стабилност, след като екипът й успя да изплати наследения дълг и задълженията към доставчици в размер на над милион и петстотин хиляди лева.

На срещата, на която присъстваше и доскорошният кмет на Софрониево Демира Димитрова, бяха разисквани едни от най-важните проблеми на селото, като този с подмяната на водопровода, бюджетът на селските общини, предстоящите ремонти на улиците, осигуряването на храната за социално слабите, предстоящият ремонт на читалището и предстоящото поставяне на улично осветление.

Стана ясно също, че е подвеждаща информацията, че селските кметства не разполагат с бюджет. За последните четири години в с. Софрониево са вложени над 4 млн.лв. за разходи на кметството и направени инвестиции в селото.


„Работата ни винаги е била прозрачна, но е нужно да има добър диалог с кметовете на населените места. Моята работа като общински кмет е да бъда до всеки един от жителите на общината. За мен е важна общността и така ще продължи да бъде и през останалите четири години.“, каза Берчева и допълни, че не е истина разпространяваната от опонента й информация, че селските кметства не разполагат с бюджет, както и че нямат достъп до общинския кмет.

„Работили сме и ще работим еднакво за всички жители на общината, независимо дали живеят в града или селата. И в предстоящия мандат ще призовавам кметовете на населените места да проявяват активност и да предлагат реални проекти и възможности, които общинският кмет и общинските съветници биха могли да подкрепят и реализират.“, добави още Валя Берчева.
Пред жителите на Софрониево тя даде подробности относно подмяната на водопровода:
“При възможността, която ни даде тогавашното правителство, ни отпуснаха само 50% процента от стойността на проекта, онзи ден подписахме споразумение и останалите средства от 50 процента ще бъдат изплатени, фирмата вече работи.”, сподели Валя Берчева.


На срещата беше поставен въпросът и за развитието на читалището, като стана ясно, че предстои то да бъде ремонтирано по програмата за енергийна ефективност. Председателят на читалището изрази възмущението си от писмо, изпратено до ДАНС от страна на Демира Димитрова в последния й кметски мандат срещу фестивала “Моричика”.

Самодейците са засегнати от клеветата от страна на Димитрова, че на фестивала са се веели чужди знамена, както и от описаното в писмото.
Фестивалът „Моричика“ съхранява традициите на общностите, живеещи в селото и последното му издание премина при огромен успех.
През изминалите четири години кметът и кандидат за втори кметски мандат Валя Берчева и нейният екип възстановиха традиционните празници и фестивалния живот в община Мизия, като един от приоритетите в новия управленски мандат е тези прояви да влязат в националния културен и фестивален календар.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!