В малките селища на област Монтана намаление на горивото не се усеща.

Докато в град Монтана литър дизел струва 3,22 лева, бензин – 2,99 лева и автогаз -1,08 лева, то във Вършец цените са 3,45 лева за дизел, 3,20 лева за бензин и 1,30 лева за автогаз. В курортния град Вършец, който е на 30 километра от областния център Монтана, има три бензиностанции. И трите обаче работят на едни и същи цени на трите горива и няма дори и стотинка разлика на литър. В Берковица, който е на 25 километра от Монтана, цените са 3,35 лева за литър дизел, 3,10 лева за бензин и 1,16 лева за автогаз. Там също има няколко бензиностанции, но няма разлика в цените им. Цени от около 2,50 за литър дизел, 2,30 за бензин и 1,30 лева за автогаз поддържат малките бензиностанции в селата и в по-малките градове на региона.

Ако шофьорът реши да зареди по пътя Монтана-София през прохода Петрохан в Стара планина, който е най-често използваният маршрут на хората от областите Монтана и Видин на път за столицата, то единствената бензиностанция по маршрута също продава на “солени” цени. В някои от малките населени места цените стават още “по-солени”, тъй като повечето от местните бензиностанции не работят с държавната отстъпка от 0,25 лева на литър гориво, нямат карти за отстъпка и обявените цени важат без никаква промяна.

Ако шофьорът зареди в Монтана, то пътуването от Монтана до София през Петрохан (около 100 километра) с автомобил със средна мощност излиза около 15-18 лева на дизелово гориво, 20-24 лева на бензин и 8-11 лева на автогаз.  Ако обаче шофьорът зареди във Вършец и тръгне за София, където маршрутът е 85 километра, то той ща даде повече пари, отколкото, ако тръгне от Монтана, където са около 100 километра. Заради този парадокс много от собствениците на автомобили в малките селища пътуват до областния център и зареждат там резервоари и бутилки с автогаз догоре и когато горивото се изчерпи, пак идват до Монтана. Заради изгодната цена на газа често се случва в двете бензиностанции на „Лукойл“ да няма от това гориво и да се образуват опашки от шофьори, чакащи цистерната да зареди нов автогаз, съобщава БТА.