В Козлодуй, парка „Турлашка махала”, традиционно се проведе празникът, с който отбелязваме началото на Великденските пости – Сирни Заговезни. НЧХП „Христо Ботев – 1879” и ККП „Турлашка махала” бяха основни организатори на събитието. Те се бяха погрижили на масите да има традиционните ястия – сирене, баница, туршийка и питка. Заговезни пресъздадоха самодейците, като импровизираха гости при кумовете. Малките артисти от детския театрален състав към читалището направиха ритуала хамкане на халва и яйца. Гражданите се хванаха на кръшно българско хоро, а за хубавата музика се погрижи младежкият духов оркестър. Оратници въртяха момичетата и момчетата от група „Феникс”.
Кметът на община Козлодуй, г-жа Маринела Николова, също присъстваше на празника, който е част от Общински културен календар.
Старите турлаци си спомнят, че навремето, когато предците им са живели в Сърбия, са били разпръснати в няколко махали. Всяка неделя палели огньове и въртели оратници, за да се видят, живи ли са, здрави ли са. Ако от някоя махала не са виждали огньове, всички отивали да проверят дали хората там са добре. В годините след преселението им в село Козлодуй, обичаят се пренесъл на Сирни Заговезни. С огньовете се гонят бълхите от къщата и злите духове.