Германският парламент е на път да гласува нов закон за разрешаване на употребата на канабис за развлечение.

Ако депутатите гласуват с “да”, това означава, че на лица над 18-годишна възраст в Германия ще бъде разрешено да притежават значителни количества канабис. В същото време са предвидени строги правила, които да затруднят закупуването на наркотика.

След това пушенето на канабис на много обществени места ще стане законно от 1 април.

Притежаването на до 25 грама ще бъде разрешено на публични места, а в частните домове законовата горна граница ще бъде 50 грама.

Вече полицията в някои части на Германия, като Берлин, често си затваря очите за пушенето на обществени места, въпреки че притежанието на наркотика за развлекателна употреба към днешна дата е незаконно. Употребата на наркотици сред младите хора нараства от години, казва министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, който инициира реформите.

Той иска да подкопае черния пазар, да защити пушачите от замърсен канабис и да намали потоците от приходи за бандите на организираната престъпност.

Но законните кафенета за канабис едва ли ще изникнат изведнъж в цялата страна.

Ожесточен дебат за декриминализирането на канабиса бушува от години в Германия, като лекарски групи изразяват загриженост за младите хора, а консерваторите казват, че либерализацията ще подхрани употребата на наркотици.

Пушенето на канабис в някои райони, като например близо до училища и спортни площадки ще остане забранено.

Първоначалните планове да се позволи на лицензирани магазини и аптеки да продават канабис отпаднаха поради опасенията на ЕС, че това може да доведе до скок в износа на наркотици.