Симпатизантът е дал и най-голямата сума, която политическа сила е получила за предизборната си кампания от един човек.

„Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ” са получили най-много дарения от един симпатизант за отминалите избори на 4 април в сравнение с всички останали участници във вота. Това показва регистърът на Сметната палата.

Петьо Савов Георгиев е направил 4 дарения на предизборния съюз между Веселин Марешки и Валери Симеонов. Лице със същото име е отбелязано на сайта на Съвета за електронни медии (СЕМ) като управител и съдружник на „СКАТ ТВ” ООД – медията, в която е съдружник и водачът на НФСБ Валери Симеонов, пише Сега.

Най-голямото дарение възлиза на 166 328 лв. Следват още три суми – 60 500 лв., 49 660 лв. и 4 800 лв. Общо Георгиев е предоставил на коалицията за нейната кампания 281 288 лв. В декларациите, които е представил пред Сметната палата, като източник на средствата той е посочил „доходи по договори за управление и контрол и от дивиденти”.

Единственото друго дарение за изборите на 4 април, което надхвърля 10 000 лв., е било направено за „Българско национално обединение” (БНО) – партията, с която се състезава на вота хазартният бос Васил Божков. То е на стойност 76 000 лв. Дарителят е Тодор  Ангелов, който е посочил, че парите идват от „трудови възнаграждения и дивиденти”.

Името на Ангелов излиза като едно от лицата на партията на Божков „Българско лято”. На сайта й се споменава, че е „ръководил едни от най-големите частни енергийни дружества в България”.

Размерът на даренията остава почти еднакъв

По данните на Сметната палата общият размер на средствата, които партиите са получили за предизборните си кампании, не е особено различен в сравнение с изборите за парламент през 2017 г. Тогава са събрали 1 396 555.34 лв. За 2021 г. сумата достига 1 471 125.83 лв. – тоест, разликата е по-малко от 100 000 лв.