Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в България. Той кацна в София минути след 12.00 ч. Полетът бе извършен с българския правителствен самолет. Новината за посещението на Зеленски обяви тази сутрин премиерът Николай Денков.

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

Свръхсекретното планиране на пътуванията на Зеленски подчертава изключително опасния характер на визитата на военен лидер, който ежедневно е изправен пред рискове за живота си.

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.

Мерките за сигурност, които се предприемат, на всички посещавани от Зеленски места, са драконовски. Пристигането му в САЩ отне 30 часа. Той първо пътува с влак от родината си до гарата в полския град Ржешов, а от там – с американски правителствен самолет, който кацна в база “Андрюс” в Мериленд, близо до Вашингтон. От там с автомобилен кортеж беше откаран в Белия дом.

Винаги по време на визитите си президентът Зеленски носи зелена тениска и камуфлажни панталони, а не костюм и вратовръзка, за да напомни на света, че идва от военна зона, от страна, в която се води въоръжен конфликт.

Очаквайте подробности!