Въвеждат нови мерки в държавата.

Те бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг на НОЩ в Министерски съвет.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година. Преустановяват се присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановява се и всякакъв вид спортни мероприятия, тържества, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия.

Новите мерки включват още затваряне на всички питейни заведения, дискотеки, пиано барове, ресторанти и др.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък”, обяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

Според здравния министър мерките ще дадат резултат най-рано от 8 до 21 дни.

Мерките ще бъдат обсъдени с всички миистри и ще бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет. Очаква се в петък да влязат в сила.