Донорите са набирани от района на Видин, Монтана, Белоградчик, Варна, сочат данните на прокуратурата.

Четирима участници в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на органи, са подведени под наказателна отговорност, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Специализираната полицейска операция е проведена на 10 септември и е резултат от съвместно разследване на служители от ГД“Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура. „Групата се е занимавала с търговия с органи.

Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали дейността на групата, като са свързвали донори с клиенти.

Останалите участници са се занимавали с директното набиране на хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини.

Това не е било истина. Сумите, с които се е работело в тази връзка са варирали между 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура.

Разкриването на престъпната дейност беше изключително сложно, защото в случая от нея няма недоволни – нито членовете на организираната престъпна група, нито донорите и реципиентите, допълни говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и благодари за професионалното разследване, осъществено от служителите на ГДБОП.

При задържането на двамата ръководители на организираната престъпна група на ГКПП „Капитан Андреево“ в лекия автомобил бяха установени донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга, уточни прокурор Милева.

При извършеното претърсване в автомобила са намерени и иззети два неистински международни паспорта, а в хода на процесуално-следствените действия на обитаваните от тях постоянни и настоящи адреси са открити мобилни телефон, медицинска документация, както и неистински международни паспорти.

Събрани са доказателства, че групата е създадена и работи от февруари месец тази година.

Членовете на групата са трима мъже – криминално проявени, и жена – осъждана за причиняване на телесна повреда. Трима от тях са с българско гражданство, четвъртият е с двойно – българско и турско.

Именно той е осъществявал връзка с турска болница, а ръководителите на групата спомагали за изготвянето на международните паспорти на донорите – истински и неистински.

Истинският се е използвал от донорите при представянето му на служителите на ГКПП, а неистинските – на служителите в турската болница.

Всичко това е било с цел да се докаже роднинска връзка между донор и реципиент, защото според турското законодателство донор може да бъде лице, което е роднина до трета степен.

Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за установяване на родствени връзки.

Двама от членовете на групата намирали донори по поръчение на лидерите, а ръководителите ги водели в определена лаборатория на територията на България, където се извършвали кръвни тестове.

След установяване на съвпадение на кръвните групи между донора и нуждаещия се, се запазвал и час в турска болница при определен лекар.

На уговорената дата ръководителите на групата лично транспортирали донора и реципиента в Турция, където ги настанявали в хотел. Милева уточни, че на донора се е заплащало едва след извършване на самата операция, като сумите са били в размер между 5 000 и 7 000 евро.

По думите й това са безработни лица с много нисък социален статус, повечето – с големи финансови задължения. Нуждаещите се от бъбречна трансплантация и техните близки заплащали суми между 50 000 и 100 000 евро, като парите се давали на ръка с цел да не се будят подозрения.
До момента са установени петима донори, които са се възползвали от дейността на групата, включително и петима реципиенти.

Имало е готовност от предлаганата престъпна дейност да се възползват още двама нуждаещи се от трансплантация и трима донори, допълни зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев. Той обясни, че членовете на групата са се познавали отдавна, работили са при изключителна конспиративност.

Единият от ръководителите е с криминална регистрация за обсебване, а другият – с такава за използване на неистински документ и за измама в особено големи размери.

Жената е регистрирана за кражба и грабеж, а другият участник е регистриран за незаконна сеч. Ст.комисар Янев благодари на колегите си от СДВР за оказаното изключително съдействие по време на проведената специализирана операция.
Продължават активните действия, в рамките на които е възможно да бъдат установени и други участници в престъпната схема.