Държавата ще създаде холдинг, в който да централизира управлението на целия ВиК сектор. Учредява се “Български ВиК Холдинг” ЕАД, който ще е с капитал от 1 млрд. лв. и в срок от 6 месеца ще придобие настоящите акции на държавата във всички ВиК дружества на територията на страната чрез апортирането им. Принципал на новия държавен мегахолдинг ще е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Идеята е дадена от премиера Бойко Борисов заради водната криза в Перник.

Според министър Петя Аврамова от централния бюджет за 2020 г. ще бъдат отделени близо 1 млрд. лева, това стана ясно на проведеното правителствено заседание днес. Холдингът ще бъде под нейно управление.

Тя допълни, че освен ВиК-дружествата, холдингът ще придобие и такива с предмет на дейност поддържане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктурата.

Министърът на икономиката Емил Караиванов подкрепи решението, подканен от министър-председателя да докладва по точката. Според него, решението ще помогне за по-добро управление на сектора.“
Новият министър на околната среда Емил Димитров също даде съгласието си, но с уточнение. Той поиска изключение за ВиК оператори, които имат финансиране по Оперативна програма “Околна среда” до 2020 г., защото именно ВиК операторите са бенефициент и трябва да сме изрядни към ЕС, за да не се загубят пари.
Премиерът даде пример с Перник и с това, че много отдавна е трябвало да бъде готов водния цикъл и допълни, че много градове в страната умишлено не се включват в европрограмите за ВиК инфраструктура. И постави нови задачи на министрите си до другата сряда, като първата е налагане на мораториум върху вноса и износа на боклук:
„Да, има брюкселски директиви, но какъв мораториум можем да сложим, временен, докато сме сигурни, че това, което е описано в документите е това, което влиза в страната. Да ми го гарантирате. И второ – всички ВЕЦ, които ползват питейна вода. На първо място ни е питейната вода, на второ, Петкова (Теменужка Петкова -б.р.) производството на енергия.
От думите на премиера не стана ясно какво точно трябва да се случи с ВЕЦ-овете.