За поредна година, спазвайки добрата традиция, Районен съд – Враца организира „Ден на отворените врати“ по повод 16 април – Денят на конституцията и юриста.

Тази година той се проведе под формата на състезание с мотото „Юридически главоблъсканици“. В него участие взеха три отбора от врачанските училища ПЕГ “Йоан Екзарх”, СУ “Козма Тричков” и ППМГ “Акад. Иван Ценов”.

Учениците от гимназиалните класове бяха придружавани от своите преподаватели Любина Карамелска и Лала Банева, и педагогическия съветник Денислав Георгиев.

Състезанието бе проведено под ръководството на съдиите от Районен съд – Враца Вероника Бозова, Калина Христова и Магдалена Миланова, и в присъствието на съдия Емил Кръстев – и. ф. административен ръководител – председател на същия съд.

Надпреварата бе на принципа на позната телевизионна игра, при която на поставени въпроси се търсеха петте най-популярни отговори, като въпросите бяха с правна насоченост, а целта бе да се проверят и допълнят знанията на учениците.

За всеки верен отговор на участник отборът му получаваше точки.

Сред въпросите бяха тези за петте най-значими човешки и социални права, за най-популярните професии, за които се изисква завършена специалност „право“, за видовете съдилища, за най-познатите граждански спорове и видове граждански закони, за най-често срещаните нарушения по транспорта, за видовете престъпления против собствеността и личността, и за видовете наказания в Наказателния кодекс.

Състезанието спечели отборът на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ със 720 точки, малко след него, с достойно представяне се подредиха ПЕГ „Йоан Екзарх“ и СУ „Козма Тричков“.

Преди започването на състезанието учениците от СУ „Козма Тричков“ поднесоха на съдия д-р Вероника Бозова благодарствен адрес за успешното им партньорство в съвместни инициативи и изяви през 2022 г.