Димитър Кръстев от от VII а клас на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ се класира на трето място на петия престижен турнир Science Me Up 2023 г., организиран от Универсчитет за деца в партньорство със СУ „Св. Климент Охридски“.

Състезанието дава възможност за индивидуална изява на ученици със задълбочени знания и засилен интерес към природните науки и математиката.

Турнирът се провежда в три етапа – първи и втори дистанционен, и трети присъствен. Представянето на участниците се оценява от комисия, която се състои от доказани специалисти по природни науки и математика от Университет за деца и СУ „Св. Климент Охридски“.

Димитър успешно премина през първите два етапа, като преодоля конкуренция от 600 връстници от цялата страна и чужбина.

Той бе и един от класираните 32 ученика за последен присъствен етап. В него освен теоретични познания, участниците трябваше да покажат и умения за изпълняване на практико-приложни задачи в лабораториите на Софийския университет.

На него Димитър се справи отлично, успя да пребори конкуренцията и зае престижното трето място в състезанието по биология. Негов преподавател по биология е г-жа Ивалина Райкова.