Марсело Георгиев от романското село Камено поле, който изтърпява наказание от три години „лишаване от свобода“ в Затвора във Враца за причинена смърт по непредпазливост на свой съселянин, поиска условно предсрочно освобождаване.

Делото въз основа на молбата, подадена от осъдения ще се проведе на  29 май (петък).

Припомняме, че на 11-ти юли 2016 година двамата братя Людмил и Марсело Георгиеви от Камено поле, пребили до смърт своя съселянин – Иван Йорданов.

Тогава между жертвата Иван Йорданов (на 47 години) и сестрата на Георгиеви – Олга  възникнало спречкване по повод предоставения от нея приемник за цифрова телевизия.

Последвало отправяне на обидни думи към Иван от страна на жената, както и хвърляне на предмети и блъскане от негова страна.

Скандалът дал повод на Олга Г. да позвъни на тел. 112, за да потърси намеса на органите на МВР, както и на Бърза помощ.

За караницата бързо се разчуло в селото и майката на Олга, заедно със синовете си – Людмил (на 20 години) и непълнолетния към онзи момент Марсело Г.,  тръгнали към дома на Иван  с намерението да се саморазправят с него.

Около 20 ч. тримата нахлули в двора на Йорданов, като всеки от тях носел дръжка от мотика и дървен прът със себе си.

Когато ги видял, стопанинът излязъл. Без обяснения двамата братя се нахвърлили върху него. Марсело Г. го биел с дръжка на мотиката, а брат му – Людмил Г. нанасял удари с дървен прът.

Още след първия удар Йорданов загубил равновесие, а при последващите паднал на земята. Въпреки виковете му, предизвикани от силната болка, нападателите продължили да му нанасят многобройни удари по главата и цялото тяло.

Йорданов е бил убит по изключително, чрез зверски побой.

Ударите с тояги, които нанасяли върху него братята роми буквално са отлепили предната част на лицето от черепа.

През това време, майката на Георгиеви с дървена пръчка, която носела, започнала да чупи прозорците на остъкленото фоайе.

Едва когато чули гласовете и виковете на съседите на пострадалия, тримата си тръгнали.

След като напуснали местопроизшествието, по пътя за дома си, те изхвърлили през моста на реката един от дървените пръти.

Йорданов  бил транспортиран до болнично заведение от екип на Спешна помощ, но въпреки проведеното лечение седмица по-късно починал.

Извършената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е установила, че

причината за смъртта е открита черепно-мозъчна травма, довела до общомозъчен оток и последваща парализа на жизнено важни мозъчни центрове.

Същата вечер братята били задържани от органите на МВР.

По време на проведените разпити тогава обвиняемите не са се признали за виновни и са изтъквали различни тези за случилото се.

При последваща експертиза обаче, заключението на съдебните медици е, че смъртта на Йорданов е

настъпила от дихателна недостатъчност вследствие на белодробна емболия. Белодробната емболия е била предизвикана от усложнение след фрактура на подбедрицата на починалия мъж.

Окръжният съд -Враца призна мургавите братя за виновни, като осъди Людмил на 19 години “лишаване от свобода”, а Марсело на 8 години и шест месеца “лешаване от свобода”. В началото на 2019 година ВКС намали присъдите им на 10 години затвор за Людмил и 3 години за Марсело.