Окръжна прокуратура – Враца е внесла в съда обвинителния акт срещу непълнолетния

Аксел Олеков от с. Галиче, който уби по зловещ и мъчителен начин Андреа Руменова.

 

Убиството е извършено с особена жестокост за жертвата; изнасилване; проникване в чуждо жилище през нощта, за което той употребил ловкост и за кражба на вещи, съобщават от Апелативна прокуратура София. 

Седемнадесетгодишният Олеков бил отгледан от родителите на баща му в ромската махала в с. Галиче. Майка му живеела в Чехия и не поддържала контакти с него.

Като във филм на ужасите

Около 00:30 ч. през нощта на 11.01.2020 г. Олеков излязъл навън, като минал покрай съседна къща, в която живеела осемнадесетгодишната Андреа Руменова.

Момичето по това време било само. Родителите й били разделени от десет години. За нея се грижел баща й, който заминал да работи във Великобритания. Майка й, въпреки че живеела в селото, не поддържала връзка с дъщеря си.

Обвиняемият забелязал светлина в една от стаите на къщата на Андреа и решил да влезе в дома й.

Успял да премине през малък прозорец на приземен етаж, който бил със счупени стъкла, като по този начин се озовал в мазето.

Там взел със себе си метален предмет (жегъл).

По вътрешно стълбище стигнал до стаята на момичето на втория етаж. Почукал на вратата, като Андреа отключила и отворила.

Обвиняемият й казал, че иска “да спи с нея”.

Тя не се съгласила и му се развикала да си тръгва. Изплашена от случващото се, Руменова взела телефона си, за да се обади за помощ, но в този момент Олеков й нанесъл удар в главата с металния предмет.

Пострадалата паднала на леглото, след което нападателят я ударил още веднъж. Момичето престанало да движи крайниците си.

В същото време телефонът на жертвата иззвънял.

Обвиняемият извадил батерията от него и го хвърлил.

Въпреки, че Андреа била неподвижна и в безсъзнание от ударите, Олеков я изнасилил.

След половия акт непълнолетния ром решил да си тръгне, но  видял, че жертвата му се  движи.

Върнал се Хванал и започнал да я души с две ръце, което продължило, докато тя престанала да дава признаци на живот.

За по-сигурно обаче той взел намиращия се върху раклата нож и нанесъл няколко удара с него в областта на шията на Руменова, след което й прерязал гърлото.

Завил тялото й с одеяла.

На шкафче забелязал портмоне, което взел, ведно с намиращата се в него сума от 250 лева.

С мокри кърпи изтрил ножа, увил металния предмет и тръгнал.

По пътя ги изхвърлил, прибрал се и легнал да спи.

На сутринта безжизненото тяло на Андреа било открито от братовчеди. Веднага бил подаден сигнал на общ телефонен номер за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски служители и лекарски екип.

Междувременно обвиняемият Олеков посетил магазин в центъра на селото, откъдето напазарувал маратонки, музикални колонки и ръкавици. На продавача обяснил, че спечелил пари от работа в София.

След това заминал за Бяла Слатина, купил таблет с калъф, музикална колона и се прибрал в с. Галиче. Същия ден бил задържан от органите на реда.

Пред полицаите направил самопризнания, подробно разказал за извършените деяния и посочил мястото, където изхвърлил вещите.

От изготвената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че причината за смъртта на Андреа е остра масивна кръвозагуба, довела до състояние несъвместимо с живота.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемия Олеков да продължи в съда. Делото е взето на специален надзор в Софийска апелативна прокуратура.