Във врачанския окръжен съд днес се проведе разпоредително заседание по наказателно общ характер дело № 195/2021 г. Подсъдими по него са Милен  Младенов и Евстати Евстатиев, които са обвинени в това, че на 18.12.2016 г. от парка в с. Хайредин са отвлекли таксиметровия шофьор Венцислав Тодоров от с. Манастирище, като деянието е извършено от двамата по особено мъчителен и опасен за здравето на пострадалия начин. По искане на пострадалия Тодоров той бе конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателния процес предявения от него граждански иск от 60 000 лева. Сумата е обезщетение за нанесени неимуществени вреди на Тодоров от престъплението, като искът е предявен солидарно срещу двамата подсъдими.  Съдът даде ход на разпоредителното заседание и изслуша страните по въпросите на чл. 248, ал. 1 от НПК. От страните не бяха направени възражения за допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила. Делото ще премине по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица, включени в списъка към обвинителния акт. Съдът насрочи следващото редовно заседание по делото да бъде на 22 юни.

Историята на жестокото отвличане

Евстати и Милен не само са мъчили, пребили, влачили с кола, топили в ледена вода, ограбили и накрая изоставили таксиметровия шофьор полугол на студа, но и са заснели зверствата с телефон.

На 18 декември 2016 година  Евстати и Милен били на дискотека в Козлодуй, после си допили в заведението „Жокерс“ и към 8.00 часа сутринта се обадили на таксиметровия шофьор Венцислав Тодоров, за да ги закара в Хайредин.

След пристигането на таксито Евстати наредил на Венцислав да му даде ключовете от колата, но той отказал.  Последвал удар в лицето му, след който насилствено е бил преместен на другата седалка, а возещият се отзад Милен му попречил да избяга.

Евстати седнал на шофьорското място и се отправил в посока Ботево, като през това време побоят над Венцислав продължавал. На земен път на около 20 метра от язовира до селото, двамата измъкнали вече кървящия таксиметров шофьор от колата и започнали да го влачат към водата, но язовирът бил заледен и тялото му не могло да потъне.

В този момент Евстати и Милен започнали да трошат таксито, отскубнали радиостанцията и касовия апарат и ги изхвърлили. С това зверството не свършило – двамата пак натоварили Венци в потрошената кола и тръгнали да се връщат към Хайредин, но спрели край реката и пак започнали да го ритат в корема и да му нанасят удари по главата, след което го избутали в реката при температурата на въздуха около 0 градуса.

Това не било достатъчно на насилниците – извадили го от водата и го вързали с връзката на собствената му дреха за колата и започнали да го влачат по пътя.

Не престанали да издевателстват над него дори след като загубил съзнание и продължили мъчението докато бензинът свършил. После потрошили цялото купе, взели оборотните пари, гривна и ланец и оставили безпомощния млад човек полугол на студа.

Тодоров бил намерен едва по обяд от случаен минувач, който разхождал кучето си в района.

Въпреки зверския бой и премръзването, Венцислав Тодоров се възстанови след продължително лечение в болницата във Враца.
Случаят потресе жителите на Козлодуй, Хайредин и Манастирище, от където са родителите на Венци, които дори организираха спонтанен протест в негова защита и в опит за осъдят безсмислената жетокост, защото таксиметровият шофьор през цялото време се е молил за милост, а още в началото им е казал, че няма проблем ако не платят за превоза.
В хода на разследването пък беше установено, че с телефонът на Евстати са били заснети всички зверства.

Припомняме, че през 2018г. състав на Врачанския окръжен съд наложи наказание по 12 години затвор при първоначален строг режим на Милен Младенов и Евстати Евстатиев от Хайредин заради нападението и опита за убийство на таксиметровия шофьор Венцислав Тодоров. Двамата бяха осъдени още да платят 30 000 лева обезщетение и 4 500 лева разноски по делото. Постановената присъда по делото обаче е била отменена, делото е върнато на прокурор за отстраняване на процесуални нарушения, след отстраняването на нарушенията, от прокуратурата е внесен нов обвинителен акт.