Шестнадесет са общо регистрираните случаи на коронавирус във Врачанско, по последни данни на РЗИ-Враца към 11-ти юни. От тях 12 вече са оздравели.

Активните случай са 4,

като последният случай от община Оряхово – 73-годишната жена  в момента не е на територията на област Враца, тъй като тя е хоспитализирана в София. 

До момента установените  16 случая в област Враца са разпределени по общини, както следва:

Враца – 6

Първият случай на коронавирус във Врачанско беше регистриран на 3-ти април, когато беше потвърдена положителна проба на 57-годишен мъж от квартал Бистрец, в областния град. По-късно бе установено, че и неговата 77-годишна майка е заразена.

На 19-ти май бяха регистрирани и първите случаи на COVID-19 при медицински служители в областта – лекар и медицинска сестра, работили в отделението за COVID във врачанската болница, където бяха настанени пациенти с коронавирус, приведени от дома  за възрастни хора в с. Гара Орешец, Видинско.

Другите две положителни проби за COVID-19 са на жители на град Враца.

От шестте регистрирани случаи на коронавирус в град Враца

в момента активни са три –  един е настанен  за лечение в СБАЛПФЗ-Враца, а останалите  са под домашно наблюдение.

Другите трима са оздравели.

 

Бяла Слатина – 3

 На 22-ри април стана ясно, че  61-годишен жител на град Бяла Слатина, който страда от онкологично заболяване  се е заразил с коронавирус, докато е бил на лечение в столичната “Свети Иван Рилски”.

На 28.04.2020 г. беше регистриран и случай на коронавирус в село Търнак – 33-годишен мъж, пристигнал  с полет от Нидерландия на 26.04.2020 г., на които бяха установени и други заразени пасажери.

В град Бяла Слатина бе установена и жена, жителка на града, с коронавирусна инфекция.

И тримата са оздравели.

Оряхово – 4

На 29.04.2020г. бяха потвърдени положителните проби за коронавирус на семейство от село Селановци – 58-годишна жена и 60-годишен мъж, работещи  в плевенското шивашко предприятие – „Мизия 96“ АД, в което имаше разпространение на вируса.

По-късно положителна проба за коронавирус даде и  дете, роднина на възрастното семейство.

И тримата са оздравели.

На 8 юни  73-годишна жена от село Селановци е приета във Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, гр. Козлодуй, в неврологичното отделение с инсулт. След направени проби е установен положителен резултат на зараза с COVID-19. Възрастната жена е транспортирана за лечение в София и към момента се намира в добро състояние.

 

Мизия – 1

Става дума за служител на социална услуга в село Липница, чийто положителен резултат за коронавирус бе обявен на 6-ти май. Лицето вече е оздравяло.

Криводол – 1

На 30-ти април стана ясно, че доброволка от БЧК Криводол е с потвърдена положителна проба за коронавирус. Лицето вече е оздравяло.

Козлодуй – 1

Случаят е от 05.05.2020 г., когато бе установено, че санитарка от Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания (ЦНСТПЛФУ), с. Хърлец е положителна за коронавирус. Жената вече е оздравяла.

От общия брой заразени с коронавирус в областта, шестима са се нуждаели от болнично лечение и са били хоспитализирани, но нито един не е бил в интензивно отделени.

За целия период,  пациенти с коронавирус са били приемани в три болници в областта – В МБАЛ “Св.Иван Рилски“, СБАЛПФЗ-Враца и в МБАЛ “Христо Ботев” Враца, като в последната бяха настанени пациенти с коронавирус, приведени от Дома за възрастни хора в село Гара Орешец.

На територията на област Враца са регистрирани и два смъртни случаи на заразени с коронавирус. 

Припомняме, че на 29-ти април в МБАЛ “Христо Ботев” за лечение бяха  транспортирани седем  пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция  от Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, които бяха настанени  в бившето Кардиологично отделение. На 4-ти май във врачанската болница почина единият от тях – 69-годишен мъж, който е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. На 12-ти май в лечебното заведение почина и  83-годишна жена от Дома за възрастни хора в с. Гара Орешец. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт. Останалите успяха да се преборят с коронавируса и бяха изписани на 26-ти май.

Към днешна дата (11-ти юни) няма регистрирани случаи на коронавирус в общините: Борован, Мездра, Роман, Хайредин.