В три от общо 11 общини от област Монтана в момента няма нито една аптека, а при необходими за региона 57 аптеки, работят 37. Това съобщиха представители на Регионалната здравна инспекция от Монтана на среща в областната управа в града, посветена на аптечната карта на региона.

Без нито една аптека са общините Георги Дамяново, Якимово и Медковец. В областния център Монтана няма денонощна аптека, а има необходимост от разкриване на такава. Единствената денонощна аптека в региона се намира в Лом, уточниха от здравната инспекция в Монтана.

Към момента в област Монтана работят 71 магистър-фармацевти, при необходими 148. Помощник-фармацевтите в областта са 32, а са необходими 71. Средната възраст на квалифицираните специалисти е над 60 години.

Регионалната аптечна карта на област Монтана е подготвена от местната  РЗИ след анализ на демографските особености, здравната характеристика и потреблението на лекарства. Документът ще бъде представен в Министерството на здравеопазването заедно с аптечните карти на останалите региони в България и въз основа на тях ще се изготви Националната аптечна карта, съобщиха от Областната управа в Монтана.