Въпреки показните акции, свързани с отпадъци, прокуратура и държава се оказаха напълно безсилни да се справят с фирмата, която миналата година по това време складира във Враца тонове бракувани тонер касети. Фирмата е с малък капитал, без лиценз, а площадката, на която и до днес стои италианският боклук също няма лиценз за съхранението му.

Най-новото е, че прокуратурата е прекратила производството срещу Рецикла.

Има експертиза, според която тонер касетите са безопасни за хората.

Но това, че прокуратурата казва, че няма престъпление, не означава че няма нарушение.

Нарушение на закона има, независимо от експертизата. По този повод настоящият директор на РИОСВ Николай Йорданов е в процедура относно действия за премахване на тонер касетите.

Историята

На пети януари от медиите във Враца беше разкрита незаконна площадка, на която са складирани тонове бракувани тонер касети – внос от Италия, както и малка машина за раздробяване.

Това е фактическият старт на “прозрачния”  бизнес  на  фирма “Рецикла” ЕООД в града. Фирмата е с генерален пълномощник Калин Трингов, а собственик е Иван Иванов. Консултант на фирмата е Стоян Кралев, с който екипът на “Зов нюз” води многобройни разговори в продължение на година.

Кои са “Рецикла” ЕООД ?

Фирмата е със 100 лв. капитал и е регистрирана на 27 октомври 2016 г. с адрес София,  р-н Витоша, ж.к. “Бъкстон”, бл. 21, вх. Ж, ет. 5, ап. 114

На този адрес обаче има регистрирани още 38 фирми, което на практика прави невъзможна кореспонденцията между институциите и фирмата.

Дейността на Рецикла ЕООД е “търговска и брокерска дейност с отпадъци; съхранение и третиране на отпадъци, както и всяка друга дейност, незабранена със закон (за тези, изискващи лиценз или разрешително – след изваждането му)”.

Консултантът Кралев и упълномощеният Трингов са съдружници в друга фирма- “Промаш трейд”, с дейност – производство на хидро и топлоизолации, както и производство и търговия с минерални деривати.

Трингов е партньор и управител в “Просервиз -НТ”  ООД , с която от 2007 до 2014 г. участва в обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите и ДП РАО на стойност 3 854 280,60 лв.

Кой е собственикът на терена, позволил съществуването на незаконната площадка и незаконния цех?

Илиян Ангелов, собственик на складовата база

Наемодателят е Илиян Ангелов, който освен площадката, притежава къща за гости в Краводер, занимава се с почистване на земеделска земя и отдава под наем складови помещения, наследени от своя баща.

Неопасен отпадък ли са бракуваните касети и безвредно ли е тяхното раздробяване?

Според консултанта на “Рецикла”тонер касетите са суровина и не са опасен отпадък. Според собственика на склада Ангелов, това всъщност са опаковки от тонер касети.

Ангелов обаче показа и чисто нови касети, които предстои да бъдат раздробени на вече монтирания малък шредер.

Още преди година екип на “Зов нюз” се консултира със специалиста Здравко Цеков, чиято работа е свързана и с тонер касети, както и с инженер-химика Георги Караиванов, който бе уволнен два пъти от РИОСВ – Враца.

И двамата бяха категорични, че при раздробяването на касетите прахът от тонера би могъл сериозно да навреди на здравето на хората.

Според Караиванов химикалите, които се съдържат в този прах, са канцерогенни.

Според Цеков и пластмасата може да бъде опасна, защото никой не знае дали касетите не са китайско производство например, съответно какво е тяхното качество и състав…

Това означава, че бракуваните касети не могат да бъдат наричани суровина или неопасен отпадък.

Защото при тяхното раздробяване и преработка може да има сериозна опасност за здравето на врачани.

Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца

Логично е тези основателни предположения да бъдат доказани чрез проби и анализи от компетентните органи, но

РИОСВ – Враца за пореден път не е наясно какво точно се случва.

Разговаряхме и с тогавашния директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите Христо Христов. Оказа се, че Инспекцията “спи” зимен сън и не знае нищо за този случай.

Инвестиционно намерение за дейността си “Рецикла” не е подавала в Община Враца.

Оказа се, че няма и постъпило инвестиционно намерение от фирма “Рецикла”.

Защо Рецикла ЕООД не е подала инвестиционно намерение?

Стоян  Кралев, консултант

Оправданието на консултанта Кралев звучи повече от невероятно:

“Имаме изготвено инвестиционно предложение, но искахме първо да сглобим машината, да доставим суровината и тогава да покажем на хората от инспекцията и общината какво имаме намерение да правим”.

Според Кралев предложението предстои да бъде представено.

Трингов обаче има няколко фирми, като бизнесът му в една от тях е бил свързан с преработка на пиролизно масло.

Със сигурност и той, и консултантът му са напълно наясно, че ако са искали да работят законно и безопасно, е трябвало да подадат инвестиционното си намерение преди да складират тонове бракувани касети във Враца и да сглобяват машина за тяхното раздробяване.

И докато Ковачки може би води борба за монопол над вносния боклук, или темата цели да заглуши водната криза в Перник, министерството на Нено Димов и неговият директор на дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” Славея Стоянова, изглежда напълно изпускат контрола над отпадъците…

Година по-късно на “Рецикла” са наложени множество глоби, но това не мотивира собствениците да изнесат тонер касетите.

По последна информация все пак институциите работят нещо по този проблем, какво точно обаче не става ясно, защото тоновете италиански боклук все още са в града на същата площадка.

Мини шредера, с който ще бъдат раздробявани касетите.

 

Автор: Мария Димитрова