Във връзка с възникналите поредни скандали, които забърка РИОСВ-Враца, след второто уволнение на Георги Караиванов, екип на „Зов нюз“ реши  да разгледа публично достъпните доклади от комплексните проверки на „Камибо“ и „Метизи“, извършвани по времето на Цветинка Нейкова и Христо Христов.

110-те тона серовъглерод не са отразени в докладите.

Достъпни комплексни проверки, извършени на фирма „Камибо“ ЕООД са за четири години. Последната извършена проверка е на 11.05.2018 година.

Интересно е, че доклади от преди 2014 година липсват.

Освен това в нито един достъпен доклад на сайта на местното РИОСВ не са отбелязани протоколите на Караиванов, който описва 110-те тона серовъглерод.

Проверката от 2015 година показва, че „дадените предписания на РДПБЗН-Враца и Д“ИТ“-Враца, които се отнасят до: преразглеждане на оценката на риска; актуализация на заповед за работните места и видовете работа, за които се осигурява работно облекло; осигуряване на служителите топла храна, ободряващи напитки, други облекчаващи условия за ефективно полагане на нощен труд, СА ИЗПЪЛНЕНИ.

Но, като изключим битовите нужди на екипа, не са споменати тоновете опасни  химикали, останали от соца.

В следващата проверка, направена през 15.06.2016 година се разбира, че „няма констатирани нарушения в изпълнение на условията на разрешителното“.

Разбира се, и тук липсват 110-те тона серовъглерод.

През май 2017 година направената проверка на „Камибо“ ЕООД, сочи, че „има констатирано нарушение по изпълнение на условие 29 на разрешителното, за което е дадено предписание“. Тоест, фирмата не е спазвала изискванията за безопасност.

И въпреки това, в края на доклада е констатирано, че „операторът спазва изискванията за безопасност на съоръженията в предприятието.

Последната направена проверка на фирмата е през 2018 година. В нея са описани 11 броя хоризонтални стоманени резервоара, всеки с обем 80 м3. Като в доклада е написано, че всички резервоари са свързани помежду си с общ колектор за въглероден дисулфид и общ колектор за вода.

В края на доклада се споменава, че е направено предписание, но не се уточнява за какво.

От четирите проверки, извършени на „Камибо“ ООД става ясно, че фирмата спазва всички изисквания, свързани с грижи за персонала си и абсолютно всички предписания за безопасност.

По описите на РИОСВ-Враца никъде не са споменати вече извозените 110 тона опасни химикали.

 

Любопитен факт е как “Камибо” печели 100% от “Топлофикация Враца”

Това се случва през март 2004г., след като фирмата печели и пocлeднитe 45% oт ĸaпитaлa нa “Toплoфиĸaция Bpaцa”, ĸoитo cа се  paзигpавали нa цeнтpaлизиpaни тъpгoвe нa фoндoвaтa бopca.

Πpи пpeдишнитe ayĸциoни нa 1 и 8 мapт същата година фиpмaтa пpидoбива и ocтaнaлитe 55 пpoцeнтa.  Прехвърлянето се осъществява чрез джиросване, защото “Toплoфиĸaция Bpaцa” e peгиcтpиpaнa ĸaтo пyбличнo дpyжecтвo, но ĸнижaтa й нe ca впиcaни в Цeнтpaлния дeпoзитap.

“Kaмибo” e плaтил oбщo 790 xил. лeвa зa тpитe пaĸeтa oт тoплoфиĸaциoннaтa ĸoмпaния. Oт oфиca нa Xpиcтo Koвaчĸи, чиeтo имe ce cпpягa зaд eдинcтвeния yчacтниĸ в ayĸциoнитe зa дpyжecтвoтo, зaявяват пред медии, чe зaнaпpeд тoй щe ocтaнe ĸoнcyлтaнт нa фиpмaтa. Те казват също, че Koвaчĸи нe cмятa дa изĸyпyвa дялoвe oт “Kaмибo”.  По това време Eнepгийнoтo миниcтepcтвo oбмиcля възмoжнocттa дa aтaĸyвa cдeлĸaтa пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд и дa пoиcĸa oбявявaнeтo й зa нищoжнa. Haддeлявa мнeниeтo, чe пpoдaжбaтa e ocъщecтвeнa в нapyшeниe нa eнepгийния зaĸoн.  Тогава от eнepгийнoтo миниcтepcтвo твъpдят, чe твъpдe ĸъcнo ca пoлyчили инфopмaция и дopи нe ca били yвeдoмeни зa пpoдaжбaтa нa дpyжecтвoтo.

Следва: Как 16 тона опасни химикали, останали от соца и описани от РИОСВ – Враца станаха 1 тон.