Река преля в град Берковица в четвъртък следобед. Потопът наводни къщи, отнесе улици и мостове, а жители на наводнения квартал „Раковица” бяха евакуирани. Община Берковица обяви частично бедствено положение за квартала и за съседното село Бързия и чака помощ от държавата, за да се справи с почистването и щетите.

Жители разказаха в ефира на „Здравей, България”, че къщите им са пълни с тиня и боклуци. По думите им над квартала има незаконно сметище, което се ползва от общината. Съмненията им са, че наводнението е станало заради него.

Бедстващи хора и наводнени къщи няма, категорична бе кметицата на Берковица Димитранка Каменова

Според очевидци река Раковска вчера е излязла от коритото си, а водите ѝ са повлекли всичко по пътя си, образувайки тапи на един от мостовете. Водата е влачила бус близо 200 метра, забивайки го в една от къщите в квартала. Според първоначални оценки няма къща по поречието на реката, в която да не е влязла вода. Багер вече успя да разчисти тапата от боклуци на моста, за да се оттече водата и да могат хората да се приберат в квартала.

За около час движението по пътя София-Монтана между Берковица и Бързия е било ограничено от полицията в едното плътно, тъй като другото е било затрупано с камъни и тиня.