Свалят коледната украса от паметника „Победен щурм“ във Видин. Коледни лампички и витлеемска звезда бяха закачени на паметника, посветен на Трети пехотен Бдински полк. Това се случи, след като украсата предизвика критики и недоволство на част от гражданите, което бе показано по БТВ.

Само ден преди свалянето на украсата общинската управа излезе с пост на страницата си във “Фейсбук”:

“Община Видин се обръща към всички жители по повод поредните нападки на група наши съграждани относно коледната украса на площад „Бдинци“ и фалшивата им загриженост, че по този начин паметникът на воинската слава, който се намира там, ще бъде поруган. Непрекъснатите атаки и злостни коментари от страна на тези наши съграждани, които по всякакъв повод демонстрират, че „обичат“ Видин, само рушат авторитета на града ни.
Поставянето на коледната украса на паметника на Бдинци е решено след консултации с представители на Българската православна църква и с водещи български историци.
Коледа е най-големият и най-светлият празник в християнския свят. Коледната звезда, която ще засияе над паметника е символ както на раждането на новия живот, на новото начало, така и на живата памет за подвига на геройски загиналите ни предци, благодарение на които изграждаме нашето настояще.
Манипулирането на идеята за смисъла на коледната украса е недостойно, уронва престижа на старопрестолния ни град и опорочава усилията на Община Видин да бъде създаден истински коледен дух, за да могат жителите да посрещнат с настроение и надежда светлите християнски празници.”