Съветниците от “Възраждане” “оправят” местния спорт чрез българския флаг.

Оказа се, че трибагреникът дори може да превъзпитава и да води до световни постижения. И, да днес в Общински съвет-Враца беше наистина забавно цели …40 минути, които всички съветници посветиха на обсъждането на:

Да има или не във всяка общинска спортна зала, включително и задължително в училищните физкултурни салони, българско знаме с размер не по-малък от 100/200?

Този въпрос бе поставен на дневен ред по време на днешното редовно заседание на Общински съвет-Враца от местния сенатор от групата на „Възраждане“ Иво Иванов.

Според него нито една административна сграда в община Враца, включително училищата и спортните зали в града, не отдават необходимата почит към знамето на Републиката.

„Националните символи са в спортните и тренировъчни центрове на всяка уважаваща себе си държава или община. Време е това да се случи и в Община Враца“, започна изказването си той и добави, че „всички състезатели на Враца и гостуващи такива следва да тренират обединени от знамето на България.“

Тук идва въпросът, дали Иванов знае в коя община е общински съветник, защото трибагреникът така или иначе съпътства всички състезатели не само по време на тренировка, а и по време на състезания в страната и чужбина.

Впечатляващ обаче бе патосът му, изразен в аргументи, според които само трибагреника може да върне световната слава на българския спорт. Ако наистина е така, то е странно, защо изобщо трябва да се морят състезателите в залите с тежки тренировки…?!

„Причините, поради които следва да бъде поставено българско знаме във всяка спортна зала е, че то отразява единството на нацията, вдъхновява и обединява, дава сили и желание за победа на всички малки и големи спортисти. Целите и очакваните резултати, които се поставят с предлаганата инициатива са постигане на уважение и толерантност сред спортистите, състезаващи се на територията на Община Враца. Може да се състезаваме от името на различни отбори, но в името на това българският спорт да върне световната си слава и самочувствие.“

Предложението му дойде като хладен дъжд в горещ летен ден и разрази разлютен диалог с нотки на спортна злоба в залата. Диалогът беше толкова градивен, че роди задължителното поставяне на знамето на Враца, и това на Европейския съюз.

След това в разискванията се включи и най-новото попълнение на групата на ГЕРБ-СДС Ивайло Иванов, който обясни, че размерите, дадени в предложението, са нереални и, че в законодателството ясно е записано какви точно трябва да бъдат размерите на знамената, които се поставят в общинските сгради.

От своя страна кметът на града Калин Каменов заяви, че кампания за популяризиране на българското знаме се води от шест години във Враца и всяка година преди 3 март в града на всички ученици, във всички училища и обществени сгради се раздават знамена, които да бъдат окачени на вдино място.

В последствие стана ясно, че всъщност съветниците от „Възраждане“ изобщо не познават законодателството, защото според него във всяка една от изброените обществени сгради по закон е задължително да има поставени знамена.

Точката не бе приета със седем гласа „ЗА“ и 25 „въздържал се“.